Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Högljudda protester inför vinter-OS i Italien

Uppdaterad
Publicerad

Skenande kostnader och stora förseningar. Med mindre än tre år kvar till vinter-OS i Milano och Cortina har regeringen fått ingripa.

– De ansvariga har ljugit för oss, säger Roberta De Zedda, lokalpolitiker i Cortina.

”Inte i mitt namn” och ”Inga fjäll av cement”. Det är slagord som de som protesterar mot vinter-OS i Milano-Cortina 2026 demonstrerar under. Protestmarscher har ordnats både i OS-orterna och i huvudstaden Rom utanför regeringshögkvarteret Palazzo Chigi.

– De ansvariga har ljugit för oss. Alla löften inför OS lät bra men de hålls inte, säger Roberta De Zedda. Hon är politiker för partiet Cortina Bene Comune och en av de som menar att Italiens OS-kandidatur byggde på lögner och tomma löften. 

OS i Milano Cortina 2026

– Man lovade att alla anläggningar redan fanns, men det var inte sant. Om bob-banan sa de att den bara behövdes renoveras lite, men sen upptäckte vi att de måsta riva hela den gamla och bygga en ny, säger Roberta De Zedda.

Rejäla förseningar

Förseningarna är stora, med bara tre år kvar och infrastrukturminister Matteo Salvoni vill se byggena starta nu. En rad planerade vägbyggen och andra projekt kommer inte att genomföras, på grund av tids- och pengabrist, annat flyttas. Budgeten är redan med råge spräckt och riskerar att hamna på runt 3 miljarder euro, motsvarande drygt 33 miljarder kronor.

Den italienska regeringen har sparkat den förre OS-vd:n Vincenzo Novari och istället tillsatt Andrea Varnier som ny vd för Fondazione Milano-Cortina 2026. I den nya budgeten tillför regeringen också motsvarande 4,5 miljarder kronor extra till OS.

Borgmästaren manar till lugn

– Vi har förseningar, ja. Men jag är övertygad om att Italien har den kapacitet och energi som krävs för att bli klara med det som inte fungerar, även på mycket kort tid och till och med i sista ögonblicket, säger Andrea Monti, kommunikationschef för Milano-Cortina 2026.

Även Cortinas borgmästare Gianluca Lorenzi manar till lugn men erkänner att han känner stress och press och vill lägga debatt och protester bakom sig.

– Jag är mycket orolig. Vi har fortfarande tid nog att hålla tidsramen, men nu måste vi sätta fart. Det får vara färdigsnackat nu, vi måste börja med alla byggen. Demokrati är bra men till en viss gräns. De här olympiska spelen ska bli av. 

OS 2026

Bobbanan i Cortina skulle ha renoverats men nu ska den rivas och en ny byggas. Budgeten har gått upp från 45 miljoner euro till 93 miljoner euro för bygget. Det väcker protester, inte minst som det i hela Italien finns runt 50 aktiva bobåkare.

Skridskon som skulle ägt rum i Baselga di Pinè flyttas troligen till Turin, men de regionala politikerna bråkar kring detta. Blir det så måste de gamla anläggningarna från OS 2006 rustats upp.

I Cortina måste Ishallen från 1956 genomgå omfattande arbeten för att kunna hysa curlingen. 

I Milano ska gamla Palasharp rustas upp och bli Hockey Arena men arbetet är försenat. 

Detsamma gäller bygget av PalaItalia, den andra hockeyarenan, som ska byggas ny, med plats för 16.000 åskådare. PalaItalia kommer att kosta drygt 700 miljoner kronor mer än beräknat, visar nya siffror. Den totala kostnaden blir motsvarande nära 2,7 miljarder kronor. 

Assago Forum, där kortbaneåkningen och konståkningen ska gå, måste rustas upp.

Fotbollsstadion San Siro, där invigningen ska hållas, är föremål för debatt sen decennier, mellan Milanos kommun och fotbollsklubbarna Milan och Inter framför allt. Vissa vill riva den, andra bevara den och renovera. 

I Anterselva kommer skidskyttet att hållas och även där krävs arbeten. Men idrottsminister Abodi berömmer hur långt fram i planeringen man ligger och framhåller Anterselva som ett ”exempel att följa” för de andra OS-orterna. 

Infrastruktur: Utav över 40 infrastrukturarbeten bara i regionen Lombardiet, där Milano ligger, kommer bara elva att bli av och bara sju av dessa har finansiering klar. I Cortina ska nya vägar dras och breddas, bland annat till OS-byn. Förbifarter och ett nytt centralt liftsystem som förbinder stans olika system är också planerade. Det är i nuläget oklart vad som hinner genomföras och vad budgeten täcker.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet