Sam Hallam är redo att leda Sveriges lag i fyrnationsturneringen. Foto: Bildbyrån.

Hallam om OS-beskedet: ”Fantastiskt för alla hockeyfans”

Uppdaterad
Publicerad

Det blir NHL-spelare i OS.

Och det blir en fyrnationsturnering med de bästa NHL-spelarna.

– Det är fantastiskt för alla hockeyfans, alla hockeyintresserade och spelarna som befinner sig på den här nivån och som inte har haft den här chansen sedan 2016, säger Tre Kronors förbundskapten, Sam Hallam, till SVT Sport.

Det är äntligen dags för de bästa hockeyspelarna i världen att få göra upp med varandra igen. Ett efterlängtat besked menar förbundskapten Sam Hallam.

– Det är fantastiskt för alla hockeyfans, alla hockeyintresserade och spelarna som befinner sig på den här nivån och som inte har haft den här chansen sedan 2016. Det är dags att de bästa får ställa sig på isen i sina landslagströjor och få spela mot varandra, säger Hallam till SVT Sport och fortsätter:

OS i Milano Cortina 2026

– Det har funnits diskussioner såklart kring OS och den här fyrnationsturneringen. Det var pricken över i:et när jag gick in i det här och skrev ett fyraårsavtal, kanske med en tanke på att det skulle löpa över ett OS och det är klart att det är väldigt goda nyheter.

”Förberedda att starta arbetet”

Vinter-OS med NHL-spelare får vi se först 2026. Men redan om ett år, i februari 2025, kommer en fyrnationsturnering med Sverige, Kanada, USA och Finland att spelas.

– Fantastiskt att få till det från alla parter. Lika som att OS-beskedet är härligt, så tycker jag om initiativet att starta den här turneringen. Det finns utrymme för att låta de bästa spelarna i världen vara på isen samtidigt och möta varandra.

Är det förbundskaptenerna för vardera nation som kommer att leda lagen i den här turneringen?

– Det kommer säkert se lite olika ut för varje nation. Det har det gjort tidigare också i sådana turneringar. Nu kom beskedet i dag, men jag hoppas det och vi är förberedda att starta igång arbetet mot turneringen i februari 2025.

Så planen är att du och ditt team leder det svenska laget?

– Planerna är just nu att det precis blev klart att det blir av. Sedan därifrån vart det tar vägen får vi se. Men framför allt vet vi att det kommer att vara de bästa svenska spelarna ihop inom ett år, avslutar Sam Hallam.

Närmsta uppdraget för Hallam är att leda Tre Kronor i Beijer Hockey Games i Karlstad nästa vecka.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Milano Cortina 2026

Mer i ämnet