OS-ringarna på Stockholms Stadion Foto: TT Nyhetsbyrån

Stockholm stad öppnar för OS: Upplåter arenor

Uppdaterad
Publicerad

I dag ska Sveriges ansökan om OS 2026 lämnas in.

Och i grevens tid låter det också som att de styrande politikerna i Stockholms stad öppnar dörren för ett svenskt OS-arrangemang.

– Nu är det upp till bevis för IOK, säger idrottsborgarrådet Karin Ernlund (C) till SVT.

I ett pressmeddelande skriver den grönblå majoriteten att man ställer sig välkomnande till att upplåta Stockholms arenor och offentliga rum för genomförande av deltävlingar i vinter-OS och Paralympics 2026.

”Sådana upplåtelser ska dock i sådant fall ske på kommersiella villkor och utan att belasta Stockholms skattebetalare”, skriver man.

De styrande i Stockholm säger visserligen att man inte kommer att avsätta några ekonomiska eller personella resurser, eller på annat sätt axla något formellt ansvar för värdskap eller för att arrangera sådana vinterspel, om de skulle komma att arrangeras i Sverige 2026.

– Vi ser på det som vi gjort hela tiden, vi har sagt att vi välkomnar stora arrangemang i Stockholm, men att Stockholm inte ska axla ett formellt arrangörskap, säger Karin Ernlund (C), idrottsborgarråd, till SVT.

Evenemanget gynnar bredd- och ungdomsidrotten

Men det är heller inget som efterfrågas av den svenska OS-kampanjen om vinter-OS 2026.

– Nu är det upp till bevis för IOK och vi får se om det går att ansöka om spelen utan att ha ett formellt arrangörskap, säger Karin Ernlund.

Enligt Ernlund kommer SOK att få hyra in sig i stadens anläggningar, precis som vid vilket annat arrangemang som helst.

Beskedet från den grönblå majoriteten följde kort efter att oppositionsborgarrådet i Stockholm, Karin Wanngård (S), gått ut och krävt ett tydligt besked i frågan.

”Vill man inte arrangera OS så ska man säga det. Frågan försvinner inte bara för att man undviker den. Det är hög tid för den politiska majoriteten i Stockholm att bekänna färg”, skrev Wanngård i ett pressmeddelande.

Karin Wanngård är positiv till OS och tycker att evenemanget skulle gynna bredd- och ungdomsidrotten och vara bra för näringslivet och ge en skjuts för stora investeringar i infrastruktur.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.