Dahlby till OS på bekostnad av Arvidsson: ”Ber Gevärssverige om förlåt”

Uppdaterad
Publicerad
Lerduveskytten Håkan Dahlby, 50, är klar för ännu ett OS. Men det är en uttagning med bitter eftersmak. Det sker på bekostnad av 22-åriga Michaela Arvidsson som trodde att hon skulle få åka.

Dahlby, som tog OS-silver i London 2012, var en av tolv idrottare som fick klartecken att delta vid årets sommarspel i Brasilien i augusti.

– Allting har vänt till en fantastisk eufori men också med lite sorg för den person som inte fick den platsen eftersom SOK har bytt från luftgevär till lerduva men i allt det här för det säkert något gott med sig, säger Dahlby till SVT Sport inför sitt fjärde OS.

Sveriges 50-årige dubbeltrapspecialist fick klartecken av SOK som ser större potential i Dahlby än i Michaela Arvidsson som OS-kvalat i luftgevär och det är en känsla som Dahlby inte känner sig bekväm med.

– Jag ber hela Gevärssverige om förlåt, för det var egentligen inte så här jag trott att det skulle bli, säger Dahlby till Skyttesportförbundet.

Ratad: ”Har bankat i väggarna”

Michaela Arvidsson, 22, hade glatt sig åt att åka till sitt första OS men fick helt plötsligt nobben när SOK förordade lerduveskytten Håkan Dahlby till Rio. Det är mycket ovanligt att SOK byter platser mellan olika grenar som lerduva och luftgevär är.

– Jag har bankat i väggarna och skrikit så grannarna undrade nog vad som stod på, så jag har fått ur mig det mesta men visst är det surt. Jag trodde att jag skulle få åka, säger luftgevärsskytten Arvidsson besviket men lugnt till SVT Sport.

Hon fick beskedet av sportchefen Jonas Edman i morse.

– Det är ju ingenting jag kan göra nu; får sikta på Tokyo 2020, säger Arvidsson och inser att hon har framtiden för sig.

”Lider oerhört med Michaela Arvidsson”

– Jag lider oerhört mycket med Michaela Arvidsson som tog kvotplatsen och de andra gevärsskyttarna som slitit för att få tävla på den här platsen. Tyvärr finns ingen rättvisa i elitidrott utan det är ganska krasst, säger Edman till Skyttesportförbundet.

Peter Reinebo på SOK anser att Dahlby har större chanser att gå långt i Rio och att han visat stigande form på slutet medan Arvidsson inte fått till det lika bra.

– Vår bedömning är att han har potential för final. Väl i final, när allt nollas, kan allting hända, säger Reinebo till Skyttesportförbundet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer