”Koppning” populärt i Rio

Uppdaterad
Publicerad

Undrar du varför Michael Phelps och många andra idrottare i OS har stora, runda märken på kroppen? Så kallad koppning är en alternativmedicinsk metod som används för att den sägs öka blodcirkulationen och förbättra återhämtningen.

Den amerikanske simstjärnan Michael Phelps och flera andra idrottare använder sig av koppning – en metod där glas eller plastkupor används för att de sägs öka blodcirkulationen och bidra till att transportera bort slaggprodukter i bindväven. Musklernas återhämtning ska på så vis förbättras. Effekterna har dock inte bevisats vetenskapligt även om många hyllar metoden.

–Idrottare kan tjäna på koppning eftersom metoden förhindrar blodstagnation i musklerna. Annars kan stelhet eller inflammationer uppstå. Metoden drar upp allt till huden så att blodet kan cirkulera fritt och bidra till ökad rörlighet i musklerna, säger Erika Weber, licenserad akupunktör.

Populärt bland filmstjärnor

Koppning är även populärt blandHollywoods elit.Oscarsvinnaren Gwyneth Paltrow började redan för 12 år sedan, och nu verkar exponeringen i OS få fler att vilja testa.

–Jag la upp ett facebookinlägg om Michael Phelps användade av koppning när jag såg honom, och genast var det fyra, fem personer som sa att de ville testa koppning på grund av någon gammal skada, säger akupunktören Erica Weber.

Rysk irritation mot Phelps

Många är alltså postitiva, men från Ryssland kommer hårda ord. Enligt den brittiska tidningen The Guardian ska rysk statstelevision ha antytt att Michael Phelps fuskar, genom citatet ”Koppning ger ungefär samma effekt som meldonium”.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer