Foto: Bildbyrån

Visselblåsaren: ”Dopningsfuskare tävlar i Rio”

Uppdaterad
Publicerad

IOK har gett klartecken till att Rysslands idrottare får tävla i OS i Rio. Något som ryska visselblåsaren Julia Stepanova tror kommer leda till att ryssar som använt dopning finns på plats i Rio.

– I Rio kommer det att delta idrottare från Ryssland som använt dopning, säger Stepanova, enligt BBC.

Hon säger det efter IOK:s besked att tillåta ryskt OS-deltagande. Det är nu upp till varje idrottsförbund att fria eller fälla i varje enskilt fall.

OS i Rio de Janeiro 2016

”Orättvist beslut”

Stepanova själv får inte delta i OS, meddelade IOK i söndags. Ryskan har dock krävt att det beslutet omprövas.

– Enligt min åsikt är det ett orättvist beslut. Om Julia aldrig hade varit en visselblåsare hade troligen inget av det här (dopningsavslöjandena) hänt, säger Stepanovas make Vitalij Stepanov, tidigare anställd vid den ryska antidopningsbyrån, enligt TT.

– Det de (IOK) säger är att om du fuskar men vill göra bättring, gör inte det. Fortsätt att fuska. Fortsätt att ljuga. Och om de avslöjar dig, fortsätt att ljuga. Försök inte att ändra dig. Jag tror inte att detta är det meddelande som de som arbetar mot fusk vill sända, avslutar han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Rio de Janeiro 2016

Mer i ämnet