Rätt och fel i Vasa-spåret

Uppdaterad
Publicerad

Se upp för glidsteg i sax-backarna – och åk inte mellan spåren om du är motionär. SVT:s Mattias Svahn, som roddar vallaboden under sändningarna från Vasaloppet, går igenom spelreglerna du bör följa i Vasaloppet.

Förutom att ta dig från starten i Sälen till målet i Mora gäller det att åka Vasaloppet enligt sportens alla regler. Mattias Svahn visar vilka missar du vill undvika för att inte bli diskvalificerad.

1. Spårbyte

Ibland kan du vilja byta spår, för att köra om eller ligga i ett snabbare spår. Men då gäller det att inte skejta – eller byta för ofta.

Vinterstudion

2. Saxa – utan att glida

Dagens skidåkning har utvecklats till en överkroppssport, där eliten stakar sig igenom större delen av Vasaloppet. Elitmotionärerna tar efter, men problemen kan uppstå när man ska saxa sig uppför en backe med helt blanka skidor. Då gäller det att inte glida. Det är inte tillåtet, och i videon visar Mattias Svahn var gränsen mellan sax och glid går.

3. Håll dig i spåren

Ni har säkert sett elitåkare åka mellan spåren. Mattias Svahns rekommendation är att hålla sig i spåren, annars kan det bli som i videon.

Missa inte Mattias Svahn klippserie ”Så tränar du inför Vasaloppet” där han visar om hur du kan träna inför Vasaloppet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet