Kina firar sin historiska första medalj. Foto: Bildbyrån

Kina tog sin första Paralympicsmedalj någonsin

Uppdaterad
Publicerad
Kina vann curlingfinalen mot Norge med 6–5 och därmed har de nu tagit sin första medalj i vinter-Paralympics. Närmast de har varit tidigare var i Sotji för fyra år sen då de blev fyra i just curling.
– Jag var så nervös, kände pressen i början av matchen och gjorde misstag. Men nu är jag så lycklig, säger skippern Haitao Wang efter segern.

Kina slog ut de regerande mästarna Kanada i semifinal efter att vunnit med 4-3. Och i finalen var det så dags för ännu en seger. Norge besegrades med 6–5 i en rafflande och jämn match.

Sten för sten

Lagen följdes åt ända i den åttonde omgången.

Norrmännen spelade en frysning för att utmana. Men kineserna spelade säkert och slog ut den norska stenen. Nu var goda råd dyra och Norge tog en timeout. Rune Lorentsen försök att skicka ut en kinesisk sten gav resultat när Kina senare missade att avgöra. Norge som jagade skiljepoängsavgörande lyckades spela till sig ännu en chans.

Norge inledde skiljeomgången defensivt med en gard för att bomma igen stenarnas färdväg. Kina följde upp med lite osäkert spel när man först missade att skapa egen gard. Sedan, med 4 stenar kvar i skiljeomgången lyckades norrmännen runda garden och placera sig väl.

Guldstenen

Men så slog Kina till.

Med tre stenar kvar att spela i skiljeomgången lyckades Haitao Wang runda alla stenar och placerade sig nästan perfekt. Lorentsen missade sin följande stöt och det var det som fällde avgörandet. Nu var Norge piskade att att med sin sista sten placera stenen bättre än Kinas bästa sten. Men Lorentsens tappra försök att stöta närmare lyckades inte. Matchen var avgjord.

Kina vann skiljeomgången och var därmed paralympiska mästare.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer