Jeffrey Ige nöjd – trots pallmissen. Foto: Bildbyrån

Jeffrey Ige lyckades inte försvara silvret

Uppdaterad
Publicerad
I London för fyra år sedan tog Jeffrey Ige silver efter 15,50 meter i tredje försöket. I Rio kastade svenskhoppet 20 centimeter kortare – och blev femma i en tuff kulstötningsfinal. ”Jag är nöjd med tanke på motståndet”, säger Ige som fick se sig besegrad av en dubbel världsrekordkrossare, Muhammad Ziyad Zolkefli.

Jeffrey Iges målsättning var en ny medalj, den här gången i Rio. För det trodde han att över 16 meter skulle krävas. Längre än vad han någonsin har stött.

– Det var så häftigt att komma in framför alla skrikande människor. Helt galet. Och dessutom, vilken tävling! Tidernas bästa, säger Ige till SVT Sport.

”Häftig stämning”

Drömmen om en medalj gick i kras, men med tanke på den otroligt höga nivån på tävlingen – så var Ige ändå väldigt belåten över vad han åstadkom.

– Jag hade behövt göra upp mot personligt rekord för en medalj. Men det här var en jättefin tävling med häftig stämning och jag är nöjd med femteplatsen med tanke på motståndet. Jag hade inte kunnat stöta så mycket längre än så här, säger Ige som hela tiden ökade, och i fjärde försöket nådde 15,30.

– Det här är ett minne för livet, säger Ige som har en intellektuell funktionsnedsättning.

Rekordshow

Efter en tuff och spännande kulstötningsfinal i klassen F20 stod det klart att australiensaren Todd Hodgetts, tog bronset på 15.82. Silvermedaljören Dimitrios Senikidis klarade 16.17 – men arenans gigant var tveklöst Muhammad Ziyad Zolkefli, från Malaysia, som två gånger om stötte nytt världsrekord. Vinnarstöten så långt som 16.84 meter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer