Zebastian Modin tog Sveriges första Paralympics-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Zebastian Modin tog ett silver bakom den kanadensiska skidlegendaren Brian McKeever i sprinten för synskadade på Paralympics. Svensken kom i mål 2,5 sekunder bakom segraren. Bronset gick till norrmannen Eirik Bye. – Det har varit de jobbigaste dygnen i mitt idrottsliv. Nu är det lättare. Jag är jättenöjd, säger han i SVT.

I kvalet var Modin snabbast av alla då han var hela 5,85 sekunder före den kanadensiska skidlegendaren Brian McKeever i det som är svenskens största medaljchans.  Han vann också sin semifinal relativt enkelt. Men i finalen kunde alltså McKeever i slutet av loppet gå förbi svensken.

– Det hade kunnat bli mer än silver idag. Det kändes som jag kunde haft chans på guldet, säger Modin.

För svensken var medaljen en revansch, efter den snnöpliga fjärdeplatsen på 20 km, då han missade bronset med ett par sekunders marginal.

– Jag har haft stolpe ut. Det var så nära då. Nu känns det bättre, säger han.

Experten imponerad

SVT:s expert under Paralympics, Helene Ripa, var imponerad av Modin.   

– En jättebra insats av honom. Han är en åkare som alltid vill ha guld, men när det lagt sig kommer han nog vara väldigt nöjd med silvret, säger hon.

– Efter Sotji hade han mycket problem med skador och ledsagare, men de senaste två åren har han kunnat träna på riktigt bra tillsammans med Johannes Andersson (ledsagare).

Ledsagare idag var Robin Bryntesson.

Här är alla resultat.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer