USA:s osannolika vändning – vann parahockeyfinalen

Uppdaterad
Publicerad
Hela parahockeyturneringen hade varit en lång vägs färd mot drömfinalen mellan USA och Kanada. Matchen blev sedan så högkvalitativ som alla hade väntat sig och avslutades med stor dramatik. Kanada hade öppet mål för att göra 2-0, men satte den i stolpen. Istället kontrade USA och kvitterade genom Declan Farmer. Det var också han som sköt hem guldet i förlängning.
– Det här är något man drömmer om när man växer upp, säger han till SVT Sport.

I den första perioden var Kanada överraskande mycket bättre. De fick passningsspelet att fungera, medan USA hade svårt att hitta ett bra samspel.

I den tolfte minuten fick kanadensarna också utdelning genom Billy Bridges. Den amerikanska målvakten Steve Cashs ingripande lämnade övrigt att önska.

Bortdömt mål

I andra började USA klart bättre. De tog kommandot, men det var ändå Kanada som var närmast att göra mål.

Kanada anföll och åkte mot målet, men då gick två amerikaner in med hög fart. Pucken försvann under spelarna och målet flyttades ur position. Domaren valde att videogranska, men det dömdes inte som mål.

Kanadensarna fortsatte sedan att spela kontrollerat och amerikanerna blev mer och mer frustrerade.

Öppet mål, men pucken i stolpen

Sedan kom den osannolika avslutningen på den ordinarie speltiden.

USA:s Cash hade lämnat målet, men Kanadas Rob Armstrong lyckades ändå inte slå in spiken i kistan. Han satte pucken i stolpen och på kontringen efter kom amerikanernas kvittering via Declan Farmer.

– Jag fick en bra passning av Kevin, det var grymt att kunna kvittera. Sen visste vi att vi skulle vinna när det blev övertid, vi kände det i omklädningsrummet, säger Farmer till SVT Sport.

Guldet är USAs tredje raka och fjärde sammanlagt. Kanada har vunnit en gång och det var i Turin 2006.

– Det känns fantastiskt. Något man drömmer om när man växer upp, att komma tillbaka och vinna på övertid mot den största rivalen.

Desto tyngre var det för Rob Armstrong – kanandensaren som prickade stolpen vid ledning 1-0.

– Det har rullat i mitt huvud hela tiden sen dess. Jag önskar att hundra andra saker hänt. Men nu måste jag leva med det här, säger Armstrong till SVT Sport.

– Det känns inte bra, jag mår dåligt för mig själv, de andra spelarna och supportrarna. Vi förtjänade bättre. Vi var bara centimeter ifrån.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer