• Viktigt meddelande:

    En brand i centrala Järvsö i Ljusdals kommun orsakar kraftig rökutveckling. Alla i området uppmanas gå inomhus och stänga ventilationen. Läs mer

Reichard siktar mot nytt guld

Uppdaterad
Publicerad

Möt regerande mästaren Maja Reichard inför starten av Paralympics som inleds med ”udda” distans. ”Det är jättepirrigt”, säger hon till SVT Sport.

Simmaren Maja Reichard vann guld på 100 meter bröstsim i London 2012 och hoppas försvara titeln i Rio. 25-åringens Paralympics i Rio inleds dock med 100 fjäril. 

– Det är lite roligt, de flesta av mina distanser har jag ganska mycket press. Här kan jag verkligen bara hoppa i och låta det gå som det går, säger Maja till SVT Sport med ett leende.

SVT Sport var med på ett av Majas träningspass inne i Aquatic Center och den svenska världsstjärnan trivs på arenan och längtar tills tävlingarna drar igång.

”Jättepirrigt”

– Det är jättepirrigt men jag känner mig fortfarande rätt lugn och jag hoppas att kunna fortsätta ha den känslan och inte stressa upp mig så mycket, säger Maja Reichard till SVT Sport.

Maja Reichard  ställer upp i sex grenar under Paralympics och inleder med 100 fjärilsim redan den första tävlingsdagen. Paradgrenen 100 bröstsim simmas tisdagen den 13 september.

Favorit på 100m bröst

Maja har varit världsledande på 100 meter bröstsim under flera år och har förutom Paralympics-guldet från London även tre VM-guld och två EM-guld på distansen. Meriter som medför förhoppningar om en framskjuten placering i Rio, därför tycker hon att det är extra kul att inleda med en distans som hon inte simmar lika ofta, 100m fjäril där hon tävlar  två klasser över sin egen och därmed ställs mot simmare som ser lite grann.

– Det är tuff konkurrens men det är bra, då får jag gå igenom callroom, köra start och simma av mig nervositet och jag behöver ju fjärilen i medleyt ändå, säger Maja Reichard till SVT Sport inför första tävlingsdagen av Paralympics.

Se ett reportage med Maja från simarenan i Rio i spelaren ovan

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer