Maja Reichard och hennes ”tapper” Anna Åhlin ser fram emot resan till Paralympics i Rio (en tapper är den som med ett lätt slag i huvudet visar när simmaren ska vända). Foto: Björn NordlingVisa alla (2)
Visa alla (2)

Obesegrad Reichard vill försvara guldet

Uppdaterad
Publicerad

Maja Reichard är obesegrad på 100 meter bröstsim sedan 2010. Men nu har konkurrensen hårdnat. Och för en blind simmare finns det även andra hinder än konkurrenterna.
”Det gäller att simma rakt, ha bra teknik och tajma tappingen, det vill säga slaget i huvudet. Målet är att försvara mitt guld,” säger 25-åringen till SVT Sport.

7 september börjar Paralympics – ett av de största svenska medaljhoppen är simmaren Maja Reichard.

I London vann hon guld på 100 meter bröstsim men nu har konkurrensen hårdnat och på EM i maj delade hon segern med en holländska.

– Vi kom delad etta och hade samma tid. Så hon har inte slagit mig, det känns bra, säger Reichard om sin långa segersvit på distansen.

Vid sidan av bassängen vandrar tränaren Stefan Nystrand med en klocka i handen.

– Små detaljer kan avgöra, säger han. Det gäller att hon inte missar i vändningen eller simmar snett in i linan. Om alla bitarna sitter går det jättesnabbt.

I inslaget ovan berättar Maja Reichard om hur svårt det är att simma rakt, hur hon tar till sig teknik fast hon inte ser och varför hon älskar vatten.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Maja Reichard och hennes ”tapper” Anna Åhlin ser fram emot resan till Paralympics i Rio (en tapper är den som med ett lätt slag i huvudet visar när simmaren ska vända). Foto: Björn Nordling
Maja Reichard tränar på Eriksdalsbadet i Stockholm. Anna Åhlin slår henne lätt i huvudet så hon vet när hon ska vända. Foto: Björn Nordling