Ripa om nya satsningen: ”En utmaning”

Uppdaterad
Publicerad
Helene Ripa vann guld i längdskidor vid Paralympics för två år sedan. Nu inleder hon jakten på nya framgångar – den här gången i kanot. ”Det har varit en utmaning”, säger hon till SVT Sport.

I Sotji 2014 blev det guld för Helene Ripa i längdskidor 15 kilometer. Men till spelen i Rio har hon gjort en ny satsning – nu hoppas hon i stället på en medalj i kanot.

– Det har varit svårare än vad jag trott. Det krävs väldigt mycket teknik för att få ut den styrka jag har från skidåkningen och att omvandla den till fart. Det har varit en utmaning, säger Helene Ripa till SVT Sport.

Den 45-åriga svenskan kommer till Paralympics som regerande Europamästare i kanot.

– Det betyder att jag har konkurrenskraftiga tider och chans att placera mig bra om jag får till ett bra lopp. Men jag försöker att inte tänka på placeringsmål, utan i stället på att vara stolt över den här resan som jag har gjort.

Hon inleder spelen under onsdagen när hon tävlar i det första av två försöksheat.

– Arenan är väldigt vacker, själva banan är ganska lik andra banor. Den är ganska intim, så det skulle nästan kunna vara en tävlingsarena hemma faktiskt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer