Zakia Khudadadi, till vänster, och Hossain Rasouli anländer till Tokyo.

Afghanska paralympier på plats i Tokyo

Uppdaterad
Publicerad

Det blir trots allt afghanskt deltagande i Paralympics.

På lördagskvällen kom Zakia Khudadadi och Hossain Rasouli överraskande till Tokyo.

– De är i Tokyo för att uppfylla sina drömmar, vilket skickar ett starkt budskap av hopp till många andra i världen”, säger IPC-chefen Andrew Parsons.

Zakia Khudadadi kommer att tävla i damernas taekwondo den 2 september och Hossain Rasouli i friidrott, 400 meter, dagen efter.

Beskedet kommer överraskande då IPC tidigare i veckan meddelat att de två evakuerats i en ”stor, global insats” från det talibanstyrda Afghanistan, men att de inte skulle delta i Paralympics.

Paralympics

– Zakia och Hossain har hela tiden fortsatt uttala sin absoluta vilja att komma till Tokyo 2020 och tävla, säger Andrew Parsons, ordförande i den Internationella paralympiska kommittén, i ett uttalande.

De två kom till den paralympiska OS-byn på lördagskvällen efter att ha varit på en statlig träningsanläggning i Frankrike den senaste veckan.

När Paralympics invigdes i tisdags fanns den afghanska flaggan med i inmarschen, buren av en volontär, men de allra flesta såg det som en symbolisk sak.

– Vi visste att det fanns en liten chans att de båda idrottarna skulle kunna delta i Tokyo 2020 och därför fanns den afghanska flaggan med på inmarschen. Men vår första prioritet har hela tiden varit deras hälsa och välbefinnande, säger Parsons.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet