Anna-Carin Ahlquist Foto: Bildbyrån

Anna Carin Ahlquist vill ha revansch från Rio

Uppdaterad
Publicerad

Anna Carin Ahlquist fick bara med sig ett brons från Paralympics i Rio 2016. Det var en missräkning. Hon vann guld i London 2012 och om ett halvår siktar hon på att ta tillbaks guldet i Tokyo.

– Ja, jag vill gärna ha revansch, säger Ahlquist till SVT Sport.

Hon har hunnit bli 48 år, para-bordtennisspelaren från Göteborg, men är kanske bättre än någonsin.

– Ja i augusti hoppas jag vara det, skrattar Ahlquist, som är fullt medveten om att det i dag är precis sex månader kvar till Paralympics ska invigas i Tokyo.

– Ja, jag har koll på det, haha. Jo, det känns som vi går en kamp emot klockan, säger Ahlquist som är högst medveten om att tävlingens vara eller inte vara ännu inte på något sätt är helt klart.

”Är inriktad på att åka”

Ahlquist berättar om hur mentalt påfrestande det varit allt sedan ifjol när man inte visste om spelen skulle bli av, till nu när man fortfarande inte kan vara säker på de framflyttade tävlingarna kommer kunna arrangeras.

– Men jag är inriktad på att åka till Tokyo tills någon säger att jag inte ska åka, så jag tränar på för att vara i så bra form som möjligt.

Och träna, kan Ahlquist göra – trots pandemin.

– Jag är försiktig, jag jobbar mestadels hemifrån men tränar som vanligt, men på andra tider, när i princip ingen annan är i hallen med ungefär samma människor. Jag har varit lyckligt lottad.

Hur är formen?

– Det är det svåra att veta liksom... Jag saknar ju matchsituationen och det skarpa läget som tusan alltså. Det tycker jag är sinnessjukt jobbigt, säger Ahlquist, som berättar att SM för ett år sedan var i princip senast hon spelade match.

– Det är svårt att bedöma var man står men jag har en bra feeling i kroppen.

Kan ha dragit fördel av pandemin

Ahlquist menar att hon kan till och med ha dragit vissa fördelar av pandemin, i kontrast till vissa konkurrenter som varit i lockdown.

– Jag har verkligen kunnat fokusera på träningen, finslipa detaljer, gjort mycket videoanalys av konkurrenter. Men det kräver lite skalle också, mentalt, att hela tiden ställa om.

Något hon inte ställt om är målen med Paralympics – det är fortfarande guld.

– Ja, det finns ingen anledning att sätta något lägre mål.

– Jag var oerhört besviken över bronset i Rio och det vill jag gärna ha en revansch för. Och jag och Ingela Lundbäck är också sugna på revansch i lagspelet efter Rio där vi blev fyra. Så medaljmålen hägrar naturligtvis.

SE MER: Anna Normann siktar mot uppskjutet Paralympics (25 oktober 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.