Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ebba Årsjö. Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Ebba Årsjö slutar med störtlopp: ”Jag har inte styrkan”

Uppdaterad
Publicerad

Den svenska alpina parastjärnan Ebba Årsjö kommer inte tävla mer i störtlopp.

– Jag har inte styrkan och balansen för att köra 100 km/h och hoppa, säger hon till SVT Sport.

Ebba Årsjö tog två guld och ett brons på Paralympics i Kina i februari. I år har hon VM och världscupen på programmet. Men det blir inga störtlopp längre.

– Jag vill egentligen inte ta bort störtloppet men jag försöker vara mogen och ta ett bra beslut här. Jag måste gör någonting för att få färre jobbiga race och träningar. Om jag ska hålla på ett bra tag till är det inte rimligt åka störtlopp, säger hon.

Gör det för ont?

Ja, jag har inte styrkan och balansen att köra 100 km/h och hoppa.

Hon fortsätter dock med super-G för att kunna köra kombinationen, ihop med slalom.

– Ett super-G är också långt och jobbigt men jag kan inte ta bort det också, det blir för tråkigt säger hon och skrattar.

”Det är tråkigt”

Vi möts på en pressträff i ett vitt Östersund som fick vinterns första snö inatt. Årsjö och alpina kollegan Aron Lindström spexar i snön framför en kamera. Egentligen skulle alpina VM gått på hemmaplan Åre i vinter men fick flyttas eftersom Sverige inte ekonomiskt klarade att arrangera alla fem Para-VM som tänkt.

– Det är tråkigt. Jag förstår beslutet men jag hade velat ha vänner och familj runt. Att bo hemma, äta mammas mat och sen gå och tävla hade varit kul, det är inte ofta det sker, säger Ebba Årsjö.

VM i Spanien i januari är förstås säsongens stora händelse. Men hon satsar faktiskt mer på cuperna.

– En slalom- eller totalcup väger tyngre för mig, då är man bäst under en hel säsong. Men VM är förstås också jätteviktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.