Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Helene Ripas kritik mot att Ryssland och Belarus släpps in Paralympics: ”Det är fruktansvärt” Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN

Helene Ripa rasar mot ryskt deltagande i Paralympics

Uppdaterad
Publicerad

För en vecka sen kom beskedet att Ryssland och Belarus tillåtas delta i Paralympics i Paris 2024.

Ett besked som en av Sveriges mest framgångsrika paralympier tycker är tragiskt och felaktigt.

– Det är fruktansvärt, de har inte där att göra, säger Helene Ripa till SVT Sport.

En av Sveriges mest framgångsrika paralympier Helene Ripa är kritisk till beslutet att låta idrottare från Ryssland och Belarus att delta i de Paralympiska spelen i Paris nästa år.

– Det är otroligt sorgligt, självklart på grund av invasionen av Ukraina men också beroende på alla dopningsskandaler som Ryssland varit inblandad i, säger Helene Ripa, till SVT Sport.

Paralympics

Tog Paralympic-guld i längd

Internationella paralympiska kommittén IPC omröstningen i förra veckan slutade i Rysslands och Belarus favör med 74–65 (13 röstade blankt). Därefter röstade man om de skulle få delta fullskaligt med nationsbeteckningar. Den omröstningen slutade 90–56 (sex röstade blankt) för att ryska och belarusiska idrottare endast får delta under neutral flagg.

Helene Ripa tog under sin karriär Paralympics-guld som längdskidåkare och hade även en framgångsrik karriär som kanotist och simmare.

Hör Helene Ripas kritik mot att Ryssland och Belarus släpps in Paralympics i videoklippet i toppen av artikeln.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Paralympics

Mer i ämnet