Alexander Krusjelnitskijs dopning kan få hela idrotts-Ryssland på fall. Foto: TT.

Cas undersöker misstänkt dopningsfall i OS

Uppdaterad
Publicerad

IOK har gått till Cas, idrottens skiljedomstol, för att utreda curlingspelaren, Alexander Krusjelnitskij som tog brons i mixed för OAR (Ryssland), som fastnat i ett dopningstest med meldonium.

Händelsen har lagt sig som en skugga över spelen i Pyeongchang.

Lag Niklas Edin förlorade sin första match efter ha blivit utskåpade av Schweiz med 10-3 och gett upp efter sju omgångar. Smällen med dopningen är dock tyngre.

– Det är otroligt tråkigt och tar fokus från vår sport. Det är ofattbart att han tar en så pass uppmärksammad sak som meldonium som alla känner till i och med Maria Sjarapova. Och man vet ju inte ens om det har effekt, säger Edin till SVT Sport.

OS i Pyeongchang 2018

Enligt IOK kommer resultatet från Krusjelnitskijs B-prov att tillkännages runt klockan 14 på måndagen svensk tid. Ett beslut kommer att fattas efter det.

– Det är en stor besvikelse för oss om det bekräftas, säger Mark Adams vid IOK, enligt Reuters. Enligt Adams kan konsekvensena bli större än att enbart gälla Krushelnitsjij som tog bronset med sin fru.

”Vi blev alla chockade”

Om B-provet bekräftas och Krusjelnitskij diskas från bronset kan OAR (Ryssland) gå miste om att få bära den ryska flaggan under avslutningsceremonin, vilket är tänkt som ett sätt att välkomna Ryssland tillbaka till den olympiska familjen.

– Det kommer att få konsekvenser, säger Adams.

”Alla testades 22 januari”

Fallet har chockat Ryssland som stått i ständig dopningsfokus under flera år efter följderna av Mc-Laren-rapporten.

– Vi blev alla chockade när vi fick reda på det i går. Självklart hoppas vi på att det är någon sorts misstag, säger ryska skippern Victoria Moisejeva, och lägger till att hon tror att Krusjelnitskij är oskyldig.

Ryska curlingförbundets ordförande Dimitrij Svisjtjev säger att alla ryska curlingspelare testades den 22 januari före avresan till Sydkorea, och att alla tester var negativa.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet