IOK-ordförande: ”Haft diskussioner med båda sidorna (Nord- och Sydkorea) under en lång tid” Foto: Bildbyrån.

IOK håller dörren öppen för Nordkorea

Uppdaterad
Publicerad

Internationella olympiska kommittén (IOK) har förlängt anmälningstiden till vinter-OS för Nordkorea.

”Vi försöker att vara så flexibla som vi kan”, säger en talesperson för IOK i ett uttalande.

På tisdagen ska IOK-ordföranden Thomas Bach träffa Nordkoreas representant i IOK, Chang Ung, i IOK-högkvarteret i Lausanne.

”IOK har haft diskussioner med båda sidorna (Nord- och Sydkorea) under en lång tid. Och vi håller dörren öppen genom att förlänga anmälningstiden och genom att erbjuda stöd till de nordkoreanska aktiva i kvalprocessen, givet att FN:s sanktioner respekteras”, uppger IOK.

Pyeongchang 2018

Ett nordkoreanskt konståkningspar har kvalat

På tisdagen träffas också representanter från regeringarna i länderna på den koreanska halvön i gränsstaden Panmunjom där OS är ett av ämnena som ska avhandlas.

Nordkoreas diktator Kim Jong-Un sade i sitt nyårstal att han önskar skicka en delegation till OS, som invigs den 9 februari. Och i lördags sade Chang att det Nordkorea sannolikt skulle delta i Pyeongchang-spelen.

Hittills har bara ett konståkningspar kvalat in till OS, men fler nordkoreaner kan bli specialinbjudna av IOK.

Nordkorea deltog inte när Sydkorea arrangerade sommar-OS 1988.

Fakta: Nordkorea i OS

– Nordkorea deltog i sitt första vinter-OS 1964, i österrikiska Innsbruck, och i sitt första sommar-OS 1972, i tyska München.

– Landet har sedan dess deltagit i samtliga sommarspel förutom två: 1984, då ett Sovjetlett östblock bojkottade spelen i Los Angeles, och 1988, då Sydkorea arrangerade i Seoul.

– Man har missat desto fler vinterspel. För fyra år sedan fanns ingen nordkoreansk delegation på plats i Sotji, Ryssland. Landet skickade inte heller några deltagare till spelen 1968, 1976, 1980, 1994 eller 2002.

– Vad gäller resultaten har Nordkorea vunnit 16 OS-guld, 17 silver och 23 brons. Som mest framgångsrika har man varit inom tyngdlyftning, gymnastik och olika kampsporter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet