Lag Edin ångar på – tog hem gruppspelet

Uppdaterad
Publicerad

Inför nattens match hade Lag Edin 9-1 i inbördes möten mot Italien. Med segersiffrorna 7-3 förbättrade det svenska laget statistiken ytterligare och levererade ett nytt styrkebesked i den olympiska curlingturneringen i Pyeongchang. Kort därefter blev det klart att Sverige också vinner hela gruppspelet.

Sverige vann matchen efter en drömstart.

Bronslaget från Sotji inledde med att ta tre poäng redan i första omgången och följde sedan upp det med att stjäla en poäng i omgång två. Med ledning 5-0 efter omgång 3 kopplade Lag Edin ett tidigt segergrepp.

Pyeongchang 2018

– Då var det klart. Vi har aldrig torskat en match där vi haft 5-0 efter tre omgångar, säger Niklas Edin till SVT Sport.

– Spelmässigt kändes det väldigt, väldigt bra i den här matchen. Vi var i lite bättre mental form idag och beredda på allting där ute.

Italien var heller aldrig nära att vända underläget och tackade för sig när Sverige tog en poäng fram till slutresultatet 7-3 i den nionde omgången.

Inför nattens match hade lag Edin endast förlorat en match i turneringen, måndagens match mot Schweiz. De var, som enda lag i OS-turneringen, klara för semifinal redan före nattens match.

Sverige vinner gruppspelet

En kort stund efter att Sverige avslutat sin match besegrade Sydkorea Schweiz. Det betyder att Schweiz, Kanada och Storbritannien nu har tre förluster och med en match kvar kan Sverige som sämst sluta på två.

Gruppsegraren belönas med fördelen att lägga den sista stenen i första omgången i både semifinalen och en eventuell final.

– Det är superviktigt! Jag såg statistik som jag inte har sett förut att vi har runt 45-5 i matchvinster när vi har hammaren så det är nästan helt avgörande, säger Niklas Edin till SVT Sport.

Nu återstår en match i gruppspelet, mot Norge på onsdag 6.05.

Alla resultat hittar du här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Pyeongchang 2018

Mer i ämnet