Det blev silver för lag Edin i OS-finalen mot USA. Foto: TT Nyhetsbyrån

Sverige föll i finalrysaren – OS-silver till lag Edin

Publicerad

Lag Edin förlorade finalrysaren mot USA med 7–10. USA vinner därmed sitt första OS-guld i curling någonsin. – Det är jäkligt bittert, känns tomt just nu, säger Sveriges förbundskapten Peja Lindholm till SVT Sport.

I grundomgången slog Sverige USA med 10–4 och Lag Edin tog även hem grundserien vilket gav fördelen av att ha ”hammaren” (sista sten i första omgången) i finalen. En fördel man inte tog till vara på då första omgången nollades. Men i andra omgången gav en lysande dragning signerad Niklas Edin en tvåpoängare till Sverige som kopplade ett litet grepp om finalen. USA var dock envisa och svarade snabbt med en tvåpoängare.

– Vi gör kyliga stenar i början och tänker att det ska bli rätt lugnt, men när de får till en split i tredje omgången känns det som att de redan då får övertaget, säger en besviken Niklas Edin till SVT Sport.

Edin: ”Fullständigt tomt” 

Fempoängare avgjorde för USA

USA höll jämna steg med Sverige under hela finalen som kom att avgöras i den åttonde omgången. 5–5 stod det när Niklas Edin och de svenska lagkamraterna började visa på nervositet. Enkla misstag och stenar som inte gick Sveriges väg samtidigt som USA fick tillgång till ett öppet bo – som belönades med hela fem poäng.

– Vi var tvungna att satsa när de hade sista stenen i omgången, men det gick inte vägen. Vi fick inte till precisionen och det öppnade för en ganska enkel fempoängare för USA.

– Men jänkarna spelade väldigt bra i dag. Vi visste att det var ett duktig lag och de tog tillvara på vår anspänning. Det är jäkligt bittert, känns väldigt tomt just nu, säger förbundskaptenen.

Peja Lindholm: ”Jag lider med killarna” 

USA tar därmed en historisk medalj. OS-brons från Turin 2006 var deras främsta bedrift på herrsidan sedan tidigare.

Trots finalförlust för Sverige tangerar de sitt OS-silver från 1924 och de gör sitt bästa resultat på herrsidan i modern tid.

Intervjuer och eftersnack i SVT:s sändning:
 

SVT Sport: Direkt 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer