Sandra Näslund missade medalj

Uppdaterad
Publicerad

Regerande världsmästaren och ledaren av världscupen Sandra Näslund var storfavorit inför damernas skicross. Men hon höll inte för trycket och missade medalj. Efter finalen kastade den 21-åriga svenskan stavarna i besvikelse.

– Jag blev förbannad och armbågade tillbaka, säger Näslund till SVT Sport. 

Efter sex segrar av åtta möjliga i världscupen var Sandra Näslund storfavorit till guldet men hon höll inte för trycket.

I finalen ställdes Näslund mot Fanny Smith från Schweiz och kanadensiskorna Kelsey Serwa och Brittany Phelan. Hon var bara trea i starten och hade svårt att avancera. Serwa hade täten före Smith och Näslund tappade till fjärdeplatsen. Serwa vann före Phelan som kom starkt på slutet och Smith knep bronset.

OS i Pyeongchang 2018

Näslund lämnade in en protest om gruffet med Smith i mitten av banan men fick avslag.

”Inte mitt beslut att ta”

– När jag kom i mål trodde jag att det var självklart att hon skulle bli diskad men sen tyckte juryn att det var okej och det är kanske delvis för att jag göra lite samma sak, säger Näslund till SVT Sport.

– Jag blev förbannad och armbågade tillbaka. Kanske det som låg mig i fatet hos domarna, säger hon.

Näslund imponerade i åttondelsfinalen när hon enkelt tog sig vidare till semifinal. Smith tog sig även hon enkelt vidare medan Näslunds andra huvudkonkurrent Marielle Thompson, från Kanada, föll tidigt i sitt heat.

Även mästerskapsdebutanten Lisa Andersson imponerade i sin åttondelsfinal och tog sig vidare.

Andersson till semi

Näslund och Smit mötes redan i kvartsfinal där det inte såg lika övertygande ut för Näslund. Hon kom lite efter Smith i mittenpartiet men lyckades ändå ta sig vidare som tvåa. Även Andersson tog sig vidare till semifinal.

Dessa tre möttes sedan i den första semifinalen där Andersson föll tidigt i loppet. Näslund och Smith tog sig enkelt vidare till finalen. Andersson tog sig ändå ner och slutade sen tvåa i B-finalen, sexa totalt.

– Jag tror att vinnarskallen kom fram och jag lyckades göra det jag skulle och vara snäppet högre i åkningen och jag hade kul hela vägen, det var riktigt roligt, säger Andersson.

– Tråkigt att se Sandra sådär. Hon har åkt jättebra och det var verkligen guldåkning på henne, det är jättesurt att det inte höll i finalen.

Se resultaten här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet