OS-notan har minst fördubblats till 105 miljarder kronor. Foto: Bildbyrån

Stigande kostnader för OS i Pyeongchang

Uppdaterad
Publicerad

Trots att det återstår en vecka av OS i Pyeongchang har notan för arrangemanget rusat iväg. Slutnotan väntas hamna på cirka 105 miljarder kronor men den kan bli ännu högre.

Enligt Radiosporten har arrangören av de olympiska spelen oroats för sämre publiksiffror än beräknat kortsiktigt. Men att de på lång sikt kan ge utökade turistintäkter och fler arbetstillfällen. Den sydkoreanska staten har redan fått gå in och betala delar av stadionbyggen som blivit mycket dyrare än beräknat.

Slutnotan väntas stiga

Vad som kommer att hända med arenorna efter OS är i nuläget oklart. Men det mesta tyder på att den sydkoreanska staten får täcka underskottet i OS-budgeten. Slutnotan väntas enligt radion bli cirka 105 miljarder kronor men den kan bli mycket högre än så.

OS i Pyeongchang 2018

Få går med vinst

Enligt internationella studier av OS-arrangörer är det bara spelen i Los Angeles 1984 och Salt Lake City 2002 som kunnat visa att de gått med vinst.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet