Foto: TT Nyhetsbild

Wada ställer ultimatum till Ryssland

Uppdaterad
Publicerad

Wada sätter ytterligare press på Ryssland för att landet ska få delta i vinter-OS i Pyeongchang genom att ställa ultimatum.

Wada kräver att man får tillgång till all data hos antidopningsorganisationen Rusada som urinprov och att McLaren-rapporten erkänns, detta efter att ett möte i Seoul avslutats. Det gör att Ryssland inte heller godkänns att ha antidopningslaboratorium utan är fortsatt avstängt från egen provtagning.

Vi kan inte erkänna att det förekommit statsstödd dopning, säger den ryska OS-kommitténs ordförande Alexander Zhukov till AP. Han sitter även med i IOK.

OS i Pyeongchang 2018

Wada är benhårt i sin inställning.

– Vi kan inte frångå våra krav. Ryssland måste gå med på de här två kraven, säger Wadachefen Craig Reedie men understryker att det är IOK som har sista ordet om deltagande i vinter-OS om mindre än fyra månader.

IOK tar beslut om tre veckor

USA:s ledande antidopningschef, den frispråkige Travis Tygart, skräder inte orden.

– Det är ännu ett sorgligt ögonblick i en redan nedsolkad affär, säger han enligt AP.

Om tre veckor kommer IOK att mötas för att diskutera ryskt deltagande i vinterspelen. Inför sommar-OS i Rio förra året vägrade IOK att stänga av Ryssland utan bedömde varje fall individuellt. Hårdast drabbad blev friidrotten där landet fortfarande är avstängt av det internationella friidrottsförbundet IAAF.

IOK har redan stängt av sex ryska längdåkare på livstid från OS.

Vinter-OS pågår 9-25 februari.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet