Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Seel om jubiléet: ”Jag är så himla glad” Foto: Bildbyrån

Dakarprinsessan jubilerar – tionde framträdandet i Dakarrallyt

Uppdaterad
Publicerad

Kartläsaren Annie Seel och föraren Anett Fischer slutade på 110:e plats i prologen i Dakarrallyt.

Totalt 159 ekipage körde klart loppet.

Och för 54-åringen är det lite extra speciellt i år. Det är ett jubileum då hon gör sin tionde start i tävlingen.

– Jag är så himla glad att jag får vara med och leka nu på världsmästarnivå, säger hon till SVT Sport.

Annie Seel debuterade i Dakarrallyt redan för 20 år sedan och vann då MC-klassen i debuten. Och på lördagen firade hon med att göra sin tionde start i tävlingen. Den här gången i ett helkvinnligt team.

Seel och Anett Fischer hamnade mitt i smeten i placeringar när det var färdigåkt i prologen. Ekipaget slutade på 110:e plats, totalt 159 ekipage gick i mål.

Hon tävlar i en mansdominerad sport. Och Seel berättar om sin syn på att vara kvinna i Dakarrallyt.

– Jag har hållit på så länge. När jag började var jag ganska ensam i världens hårdaste tävlingar. Nu finns det fler tjejer. Och vissa kör mixat med manliga kartläsare. Men jag har själva mekat så himla mycket med bilen så att jag har rutinen, både som mekaniker och förare. Men det finns definitivt plats för fler.

Dakarprinsessan

Tjugo år är en lång tid. Under två decennier har Seel hunnit samla på sig alla möjliga typer av minnen. Och en höftoperation kunde hindrat henne från en tionde start.

– För 2,5 år sedan så hade jag problem med en ledkula. Då ville man såga bort ledbenet vilket skulle innebära slutet. Och den pensionärsoperationen var jag inte redo för. Så jag åkte utomlands och genomgick en operation där de bytte ledytan och fick en fungerande höft igen.

Och ett år senare är hon mer än redo för Dakarrallyt. Apropå minnen har det blivit en katalog med sådana för kvinnan som har smeknamnet ”Dakarprinsessan” – ett smeknamn som gjort för en pionjär som har tävlat bakom bilratten men även manövrerat en motorcykel i Dakar.

– Det är de jävligaste tävlingarna man minns mest. Det var min debut i Dakarrallyt. Jag körde med bruten hand, körde sönder kopplingen och fick sova i öknen, det var regnstorm. Det var fruktansvärt. Och jag kom i mål trots allt. Och vann min klass.

Tävlingarna fortsätter på nyårsdagen med en 603 kilometer lång etapp.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.