Elfyn Evans vann senast i Kroatien, vinner han även Portugals VM-rally? Foto: Bildbyrån

Expert Kruses tre punkter inför Portugals VM-rally

Uppdaterad
Publicerad

Portugals VM-rally är säsongens femte deltävling i VM-serien.

SVT:s motorexpert Jonas Kruse listar de tre hetaste frågorna inför rallyt på de portugisiska grusvägarna.

Vänder det för Elfyn Evans efter segern i Kroatien?

”Evans och Toyota har jobbat hårt för att få tillbaka rätt känsla i bilen och den sista farten som har saknats, egentligen sedan hybridbilarna kom, förra säsongen. Evans är föraren som smyger lite i vassen, plockar poäng men vinner inte flest tävlingar. Men med resultaten fyra, femma, trea och så den efterlängtade segern senast i Kroatien så är den ”gamle” Elfyn tillbaka!

Tävlingen – vem behärskar gruset bäst?

”Det som talar emot Evans är att han som VM-ledare startar först. De relativt snabba grusvägarna med mycket lösgrus gör att det blir sämre fäste än för de bakomvarande bilarna. Men omöjligt är det inte. Kalle Rovanperä lyckades just med det förra året. Det är ett relativt snabbt rally på fina rytmiska vägar. Men andra gången sträckorna körs är det lätt att skada bilen eller få punktering då vägen ofta blir dålig och spårig.

Solbergs fina start i WRC2:

”Oliver Solberg är snabbast hittills i WRC2 och vunnit över hälften av specialsträckorna och slåss om titeln i den stenhårda klassen. Vad sägs om motståndare som Gus Greensmith med Jonas Andersson som kartläsare, Andreas Mikkelsen, Adrien Fourmax, Yohan Rossel, Teemu Sunninen och Kris Meeke?! Meeke som har tagit efter Craig Breen, som så tragiskt avled efter en olycka i Kroatien.”

KLIPP: Hyllningar till Breen efter VM-rallyt (23 april)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Evans efter segern: ”Känns så oviktigt” • Se hyllningarna till Craig Breen Foto: C More

Fakta

14/5 18.00 – 18.45 SVT2/Play. Sammandrag Rally-VM Portugal.

C More sänder samtliga sträckor från Portugals VM-rally.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.