Anton Marklund jagar fjärde EM-titeln med Ken Block-hyllning. Foto: SET Promotion

Anton Marklund jagar ny EM-titel – i startfältets äldsta bil

Uppdaterad
Publicerad

När Anton Marklund ska försöka försvara EM-titeln i rallycross gör han det i startfältets äldsta bil. Något favorittryck känner därför inte den svenske stjärnföraren.

– Jag ser mig själv som en ”underdog”. Jag behövde en rejäl utmaning och fick det, säger Marklund till SVT Sport.

EM-premiären avgörs i helgen i Nyirád, Ungern, och SVT sänder från finalpasset i morgon. Anton Marklund är på jakt efter en fjärde EM-titel, men det var nära att han inte kommit till start över huvud taget.

När finska teamet SET Promotion sålde fjolårets vinnarbil såg Marklund ut att missa EM-säsongen. Teamet hade dock en tio år gammal Ford Fiesta RX som nu uppdaterats för Europamästerskapet.

– En systerbil till den som Ken Block vann norska EM-deltävlingen 2014 med. Även Blocks mekaniker är med i depån så det är förstås speciellt, berättar Anton Marklund.

Hyllar Ken Block

Motorlegenden Block omkom tragiskt i en skoterolycka i början av året. Bilen är lackad som en hyllning till den amerikanske multitalangen.

Även om Marklund tonar ner förväntningar ser Skellefteåföraren möjligheter att ta en fjärde EM-titel i år. Tuffast motstånd får Marklund från norske stortjärnan Andreas Bakkerud, belgaren Enzo Ide och irländaren Patrick O´Donovan som alla kommer till start med konkurrenskraftiga och betydligt nyare bilar.

– Jag är mer redo än någonsin. Vi har testat bilen och jag ser potentialen. Min styrka är ju att utveckla och ”bygga fart”. Vi kommer göra allt för att vinna, säger Marklund.

Bilarna i EM-serien är så kallades Supercars med förbränningsmotorer på ca 650 hästkrafter. När VM-serien inleds i Portugal 3-4 juni är det helt elektrifierade bilar på startlinjen. Fem svenskar är med i startfältet. Johan Kristoffersson kan bli världsmästare för sjätte gången.

SVT sänder hela från alla deltävlingar i VM. Söndagens EM-sändning startar 17.00 i Kunskapskanalen (repris 18.00 i SVT2).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.