Volkswagen lämnar rallycross-VM – Kristoffersson siktar på rallykarriär

Uppdaterad
Publicerad

Nu är det klart att Volkswagen hoppar av från rallycross-VM 2019.
Ännu ett tungt avbräck från VM-serien som nästa år står helt utan fabriksstall.
Därmed lämnar också dubble världsmästaren Johan Kristoffersson sin favoritgren.
– Det är otroligt tråkigt. Jag har haft två fantastiska år med PSRX-teamet och har njutit varje dag, säger Kristoffersson till SVT.

För Kristoffersson innebär beslutet en helt ny utmaning. Nu väntar bl.a en satsning på rally. Johan är redan anmäld till SM-veckan i Sundsvall och mycket talar för att värmlänningen står på startlinje i WRC2 pro i Svenska Rallyt i februari.

– Jag har varit i volkswagenfamiljen sen 2008 så det är klart att man vänder blickarna dit först. Förhoppningsvis kör jag Svenska Rallyt i februari, fortsätter Johan som redan i slutet av året kör ett rally i Norge.

– Johan är en allkonstnär när det handlar om motorsport, och jag tror att det är det bästa steget han kan ta nu, att sätta sig i en rallybil, menar Jonas Kruse, expertkommentator.

Om Kristoffersson  går ”all in” – har han potential att bli världsmästare  även i rally?

– Ja, det är klart han har det, men då måste han gå ”all in” som du säger och se en satsning över minst tre år. Och han måste ha ”turen” att hamna i rätt team, i rätt bil, tror Kruse.

”Kapacitet att vara topp sex”

Är Kristoffersson mogen att sätta sig i en WRC-bil redan nu?

– Oj, tuff fråga... Han är inte mogen att utmana Ogier eller Neuville, men redan i dag har han kapacitet att vara bland topp sex i Rally-VM. Men de andra förarna har en mycket större rutin, de har kört deltävlingarna många gånger och har en erfarenhet som Johan inte har.

Enligt vad SVT Sport erfar kommer även Kristoffersson att kombinera rally med banracing, troligen i WTCR, tidigare WTCC.

– Det finns absolut möjligheter till det. Jag har ju hållit banracingspåret igång så nu scannar vi av marknaden, berättar Johan.

Nya utmaningar väntar

I år vann Kristoffersson STCC för andra gången parallellt med succén i rallycross-VM. Kristoffersson är nominerad till såväl Jerringpriset och kategorin ”Årets manlige idrottare” på Idrottsgalan.

För en av de mest överlägsna svenska världsmästarna väntar nu alltså helt nya utmaningar.

Finns det någon chans att du ändå kör några rallycrosstävlingar under 2019?

Då PSRX inte ska köra och det är där jag känner mig hemma ser jag det som långsökt att jag skulle köra för något annat team nästa år.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.