EM-brons till Sverige i lagtävlingen

Uppdaterad
Publicerad

Sverige gick in i banhoppningen som sexa i lagtävlingen men en stark avslutande laginsats med bland annat felfria rundor av Malin Josefsson och Malin Petersen skickade Sverige uppåt i resultatlistan.
När Frankrikes sista ryttare Maxime Livio rev ett hinder var svenska bronset säkrat.

Christoffer Forsberg och Hippo’s Sapporo, först ut av de svenska ryttarna, fick totalt 8 straff i hoppningen. Duon hade ett nedslag i trekombinationen och rev även ett hinder i tvåkombinationen.

– Lite förargligt med två nedslag men han kändes fin efter terrängen igår och vi fortsätter att jobba framåt och stärka honom. Nu får jag hjälpa laget resten av dagen, säger Christoffer Forsberg till SVT Sport.

Malin Petersen och Charly Brown backade sedan upp med en felfri ritt. Viktigt resultat för det svenska laget som med Malins nolla tog Sverige upp till en femteplats efter att Irlands Sam Watson rivit tre hinder. Petersen är väldigt glad över Charly Browns EM.

– Jag känner att det är en jättefin häst och med lite mer rutin på det här så kommer det att bli jättebra. Det känns som att han och jag har potential att vara bra i alla grenar, det finns inte någon gren som är väldigt svag.

Dubbelt felfritt för Sverige

Malin Josefsson och Golden Midnight inledde den andra startgruppen med de främst rankade ryttarna. Duon öppnade strålande, felfritt och med fin spänst över hindren. Sverige kunde därmed räkna in två nollor i resultatet så långt.

Sara Algotsson Ostholt och Chicuelo var sist ut för Sverige och hoppade bra men rev ett hinder. Svenska totalresultatet var dock starkt och när Schweiz sista ryttare, Robin Godel, rev två hinder var Sverige uppe på fjärde plats. Bara 1,1 straff bakom ett pressat Frankrike med en ryttare kvar.

Frankrikes sista ryttare avgör bronsfajten

Frankrike hade bara tre lagryttare till start i banhoppningen, vilket innebär att laget inte hade något strykresultat.  Jean Lou Bigot rev tre hinder och lagkamraten Stanislas De Zuchowicz rev fyra, vilket gjorde att Maxime Livo inte hade råd med mer än två tidsfel i kampen om medalj.

Stor press på fransmannen som också låg på en individuell tredjeplats inför avgörandet. Livio rev ett hinder och EM-brons till Sverige, samma resultat som i Luhmülen för två år sedan.

Guld till Storbritannien

Storbritannien tog ledningen redan under den inledande dagen och släppte sedan aldrig greppet.
EM-guldet i Avenches var nationens 23:e i lagtävingen. Tyskland tog silver och Sverige brons.

Nicola Wilson och hennes häst JL Dublin vann EM-guld individuellt och hon var omringad av lagkamrater på prispallen. Piggy March tog silver och brons till Sarah Bullimore.

Sara Algotsson Ostholt placerade sig bäst individuellt av de svenska ryttarna med en elfte plats.

Sofia Sjöborg gjorde sitt första seniormästerskap och slutade på 13:e plats individuellt efter att ha avslutat med en felfri hoppning tillsammans med 10-åriga stoet Bryjamolga van het Marienshof Z.

– Sofia har gjort ett jättefint jobb med den här hästen. Väldigt spänstig häst som har utvecklats enormt den senaste tiden och det finns ännu mer potential, vilket ska bli väldigt spännande att se, säger Lars Christensson, SVT Sports expertkommentator.

Höjdpunkter och alla sändningar från EM i fälttävlan i SVT Play

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Hoppning


Slutställning individuellt

1) Nicola Wilson, Storbritannien, 20,9 p, 2) Piggy March, do, Brookfield Inocent, 23,3, 3) Sarah Bullimore, Storbritannien, Corouet, 23,7.

Sv plac

11) Sara Algotsson Ostholt, Chicuelo, 33,7, 13) Sofia Sjöborg, Bryjamolga vh Marienshof Z, 35,9, 20) Malin Josefsson, Golden Midnight, 39,3, 23) Malin Petersen, Charly Brown, 40,9, 45) Christoffer Forsberg, Hippo's Sapporo, 76,8.

Lagtävl

1) Storbritannien 73,1, 2) Tyskland 86,4, 3) Sverige 113,9.

Källa: TT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer