Henrik von Eckermann kan inte längre tävla på Cantinero i OS i Rio, sedan ägaren ställt nya krav. Foto: TT Nyhetsbyrån

Bakslag för von Eckermann

Uppdaterad
Publicerad

Allt var upplagt för att Henrik von Eckermanns förstahäst Cantinero skulle få den svenska stämpel i passet som krävs för en eventuell OS-start för Sverige. Nu kan Cantinero inte längre bli hans OS-häst efter att huvudägaren Qatar Armed Forces ändrat förutsättningarna i sista stund.
– Självklart jättetråkigt, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Förra veckan kunde SVT rapportera om den glädjande nyheten att det såg ut som att Henrik von Eckermann skulle få rida Cantinero i OS i sommar. Den svenske hopparen berättar nu om den senaste turen.

– Självklart jättetråkigt, ett OS kommer ju bara vart fjärde år och det här är ju min bästa häst men detta är saker jag inte kan styra över och då är det bara att gå vidare, säger Henrik von Eckermann till SVT Sport.

Ägaren ändrade sig

Henrik von Eckermann hade skickat in hästen Cantineros pass för få svensk stämpel och skulle enligt en överenskommelse med huvudägaren, Qatar Armed Forces, själv gå in som delägare för att möjliggöra en eventuell OS-start.

När en häst byter ägare eller nya delägare kommer till, så ska detta alltid registreras hos FEI, Internationella ridsportförbundet. När Henriks och Cantineros papper var i sista skedet och skulle registreras i FEI:s databas så ändrade sig plötsligt huvudägaren, Qatar Armed Forces, och ställde kravet att Henrik var tvungen att köpa loss hela Cantinero för att omregistreringen skulle bli av.

– Det fanns ingen möjlighet för mig att köpa ut hästen så tyvärr är därmed en OS-start med Cantinero inte längre möjlig, berättar Henrik för SVT Sport.

– Det positiva är ändå att jag får behålla hästen tills vidare och tävla och nu fokuserar jag på världscupen i dag, fortsätter Henrik.

Tråkigt för Henrik

– Såklart tråkigt eftersom han red EM i somras med bra resultat på Cantinero. Den mästerskapsrutinen hade varit ovärderlig vid en OS-start, men han har ju samtidigt gjort bra mästerskap tidigare med till exempel Gotha (EM-brons i lag 2013) så Henrik har ju mästerskapsrutin, säger Lotta Björe, SVT Sports expertkommentator.

– Nu återstår att se om han kan matcha fram någon av sina andra hästar, jag tycker till exempel att Sansibar är en spännande häst.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer