Juliette Ramel och Patrik Kittel. Foto: Bildbyrån

Svenska ryttarna utanför pallen – men vidare till küren

Uppdaterad
Publicerad

Det blev en ny jakt på VM-medaljer i måndagens Grand Prix Special, dit de 30 bästa ryttarna från helgens Grand Prix kvalificerat sig.

Men snöpliga misstag höll de tre svenska ekipagen borta från medaljstriden.

– Jag är ändå jättenöjd, säger Patrik Kittel till SVT Sport.

Första svenska ekipaget för dagen, Therese Nilshagen och Dalte Weltino OLD, fick en fin inledning och lyckades att ta ledningen, men några kostsamma misstag skulle göra att ekipagets procent, 74.484, inte räckte till pallen. Några ryttare senare stod det dock klart att hon skulle ta sig vidare till onsdagens kürfinal, dit de 15 bästa från måndagen kvalificerade sig.

– Känslan var ändå bättre idag, säger Nilshagen till SVT.

Näst ut var Juliette Ramel, som fick ihop 75.456% med Buriel K.H och även hon säkrade biljetten till küren när hon med sitt resultat kunde gå in som tvåa. Patrik Kittel och Touchdown följde sedan upp detta med något vassare 75.486% och blev med det resultatet bästa svenska ekipage, då på tredje plats men snart nog puttades samtliga svenskar nedåt i resultatlistan.

– Det var en sneslig miss när vi skulle fatta galopp, säger Kittel till SVT efter sin ritt.

Han fortsätter sedan:

– Jag är ändå jättenöjd.

Guldet gick till sist till brittiska Charlotte Fry med Glamourdale, med 82.508%. Tvåa blev hemmahoppet Cathrine Laudrup-Dufour med Vamos Amigos, 81.322%, och bronset gick till nederländska Dinja van Liere och Hermes med 79.407%.

Se höjdpunkter ur sändningen på SVT Play!

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.