Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Pontus Lundahl/TT

Brittisk ryttare tävlade med covid

Uppdaterad
Publicerad

Det blev brittiskt VM-silver i lagtävlingen i dressyr, men efter tävlingen framkom det att Gareth Hughes tävlat med covid.

– Jag håller mig långt från alla andra på arenan. Vi håller oss till reglerna och gör allt på rätt sätt, säger Hughes själv till pressen efter måndagens tävlingar.

Hughes lagkamrat Richard Davison bekräftade det först hos SVT Sport i den mixade zonen och underströk då att hela det övriga brittiska teamet testat negativt upprepade gånger under mästerskapet.

Enligt dansk lag finns inga restriktioner gällande covid längre, men enligt det internationella ridsportförbundets FEI:s senaste publicerade covid-protokoll, rekommenderas en covidsmittad person lämna tävlingsplatsen omedelbart.

Det internationella ridsportförbundet, FEI, kom under måndagen med ett uttalande där man skriver att man fick reda på det positiva testet först efter tävlingen. Man anser ändå att britterna inte gjort fel då det inte längre finns några covidrestriktioner i Danmark, och FEI följer de restriktioner som gäller i det land som mästerskapet avgörs i.

Britterna behåller därmed sitt VM-silver och Hughes kan tävla vidare i Herning. FEI:s medicinska chef säger till till SVT att förbundets covid-protokoll framförallt ska ses som rekomendationer.

Efter måndagens tävlingar, där Hughes slutade sjua med Classic Briolinca, mötte han pressen i den mixade zonen.

– Jag testade inte positivt förrän vi kom hit och bröt inte mot några regler. Jag har tagit två negativa test nu, vilket är skönt, men jag kommer fortsätta att hålla avstånd och göra allt rätt. Jag vill inte att någon ska känna sig obekväm, säger Gareth Hughes.

Hughes deltog i prisutdelningen på söndagen, utan munskydd.

– Det var ett beslut som togs. Jag försökte hålla avstånd, även om det var ganska svårt. Jag gick inte till presskonferensen för jag var tvungen att göra ett dopningstest, säger Hughes.

Han berättade också att han på söndagskvällen efter lagsilvret testat negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.