Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Gareth Huges och FEI:s medicinska chef Mark Hart.

Förklarar covid-smittade brittens deltagande: ”Mikroisolerad”

Uppdaterad
Publicerad

Brittiska Gareth Hughes tävlade – och fortsätter att tävla – trots att han testat positivt för covid-19.

Nu förklarar internationella ridsportsförbundet FEI varför man valt att inte ge britten några konsekvenser. 

– Han befinner sig i mikroisolering, säger Mark Hart, medicinsk chef i FEI.

Den covid-19-policy som gäller under VM i Danmark är framförallt en rekommendation, säger Mark Hart.

I och med att det inte finns några restriktioner i landet diskas inte britten, som inte har brutit mot tävlingsreglerna.

– Vi står inte över regeringsbeslut. Vår policy är framförallt medicinska råd och riktlinjer, säger han. 

”Besvikna”

Men förbundet var ändå inte helt nöjda med att få reda på att ryttaren varit smittad först efter tävlingen och medaljceremonin där britten deltog utan munskydd.

– Vi var lite överraskade och besvikna, ur ett personligt perspektiv. Vi är besvikna över att han satte sig själv i en situation där han kunde smitta andra, säger Mark Hart.

Han har varit i kontakt med det brittiska förbundet, som säger att man har en medicinsk policy men som inte efterföljdes under medaljceremonin. Och orsaken till att Hughes kan fortsätta tävla är att han dels är symptomfri, säger Hart.

– Enligt förbundet befinner han sig i mikroisolering. När han är på hästen har han ingen kontakt med någon annan. Och han ska inte ha det utanför sitt team heller, fortsätter han.

– Vi hoppas att ingen smittats, konstaterar Hart.

Enligt FEI:s covidprotokoll ska en person som smittats lämna tävlingsplatsen omedelbart, men i praktiken kommer förbundet inte att kräva det, enligt Hart. Trots det är det viktigt att det finns en policy, eftersom att råden och riktlinjerna bidrar till att de flesta ryttarna och förbunden tar personligt ansvar, säger han.

Har testat negativt

Efter måndagens individuella Grand Prix Special, där Hughes slutade sjua med Classic Briolinca, berättade han själv i den mixade zonen att han nu testat negativt.

– Jag testade inte positivt förrän vi kom hit och bröt inte mot några regler. Jag har tagit två negativa test nu, vilket är skönt, men jag kommer fortsätta att hålla avstånd och göra allt rätt. Jag vill inte att någon ska känna sig obekväm, säger Gareth Hughes.

Hughes kommenterade även sitt deltagande i prisutdelningen.

– Det var ett beslut som togs. Jag försökte hålla avstånd, även om det var ganska svårt. Jag gick inte till presskonferensen för jag var tvungen att göra ett dopningstest, säger han.

Han berättade också att han på söndagskvällen efter lagsilvret testat negativt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.