Foto: Bildbyrån

Individuellt dressyrguld till Isabel Werth

Uppdaterad
Publicerad

Hon var storfavorit och hon levererade precis som förväntat. Med precision lotsade Isabell Werth Weihegold OLD, till en ny suverän guldmedalj – hennes femte individuella EM-guld.

– Jag är riktigt glad att Weihe var i bra form idag – det var vår dag, säger tyskan till SVT Sport.

Ekipaget dansade fram i en ritt som la ribban högt. Tyskan, som har tagit otaliga hästar till världstoppen, var i en klass för sig.

Med finfina 83,613 procent var hon ohotad guldmedaljör.

– Det här gör mig väldigt stolt och glad, säger Werth till SVT Sport.

Unge tysken Sönke Rothenberger och Cosmo utmanade tyskan om segern men nådde inte ända fram. Danska Cathrine Defour tog hem bronset.

Stark svenskinsats

För svensk del imponerade särskilt Therese Nilshagen. Efter en imponerande ritt slutade mästerskapsdebutanten fyra. Procenten 78,543 är personbästa med över tre procentenheter.

Patrik Kittel, Delaunay satte nytt personbästa med 75,462 procent. En jublande Kittel lämnade Ullevi.

Tinne Vilhelmsson Silfvén lotsade Paridon Magi igenom ett stabilt och imponerande program.

Som så ofta när det gäller det här ekipaget så lyfte procenten i galoppdelen. Suveräna byten i varje och maffiga piruetter resulterade i  procenten 74,229, bara några hundradelar under personbästa.

– Jag är fantastiskt nöjd. Han är en så fin tävlingshäst, arbetsvillig och kul att jobba med, säger Tinne till SVT Sport.

Mathisen får inte rida küren

Rose Mathisen, Zuidenwind 1187, var första svenska ryttare i den individuella finalen. Fin form och mjuka övergångar i ett program där Rose hanterade en pigg Zuidenwind på bästa sätt, 72,381 blev procenten.

– Han kändes jättefin. Han vet vad som ska komma och vill gärna göra jobbet, säger Mathisen till SVT Sport.

Eftersom bara tre i varje nation får rida küren på lördag får Mathisen dock inte plats i startfältet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.