Efter tuffa starten – Sverige utan EM-medalj

Uppdaterad
Publicerad

Sverige låg trea inför den avgörande laghoppningen på EM i tyska Riesenbeck. Då fick laget en tuff start – och det hjälpte inte att OS-guldmedaljören Peder Fredricson hoppade felfritt. Sverige halkade ned till fjärdeplats.

– Ett litet land som Sverige, att komma fyra på EM och guld på OS visar ändå vilken kapacitet vi har som land, säger Fredricson till SVT Sport.

Tack vare Rolf-Göran Bengtssons felfria runda igår låg Sverige trea inför dagens avgörande hoppning.

Men laget fick en kämpig start när både Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson Zanotelli drog på sig dubbla fel.

”Det är jättesurt”

– Det är jättesurt såklart, vi har en hög målsättning. Man vill alltid vara felfri både för laget men också individuellt, säger Lindelöw, som tog sig vidare som 25:e och sista man till den individuella finalen på söndag, till SVT Sport.

– Jag är ganska besviken, hade gärna hoppat felfritt. Jag hade en bra känsla innan. Men nej, jag är inte så nöjd, säger en besviken Augustsson, som inte får rida den individuella finalen.

Efter de två inledande rundorna stod hoppet till Rolf-Göran Bengtsson och Peder Fredricson – samt att övriga toppnationer skulle dra på sig rivningar.

Men inte heller veteranen Bengtsson lyckades rida felfritt. Också EM-guldmedaljören från 2011 drog på sig åtta fel. Ett resultat som innebär att Bengtsson halkar ned från tredje- till 16:e plats individuellt.

Att Fredricson sedan avslutade med en felfri runda räckte alltså inte. Däremot har han skaffat sig ett fint utgångsläge inför söndagens final, han är just nu femma på 4,46 fel.

Dedikerar segern sin döda stjärnhäst

EM-guldet blev en uppgörelse mellan Schweiz och hemmanationen Tyskland. Och när OS-mästaren från 2012, Steve Guerdat, ”bara” rev ett hinder som siste ryttare var det klart: Guld till Schweiz och silver till Tyskland.

– Jag är väldigt glad, säger en tårögd Guerdat som dedikerar segern till sin tidigare stjärnhäst Bianca som dog i juni.

Belgien var det enda laget som presterade fyra nollor och de tog hem bronset.

Individuellt leder den regerande Europamästaren Martin Fuchs, som alltså tog ett guld med laget idag.

Fakta

Så avgörs EM

Onsdag: Tidshoppning

Table C, tidshoppning, (fel omvandlas till tid). Öppen för lag och individuella ryttare.

I den inledande tidshoppningen gäller det att vara både snabb och helst felfri då fel omvandlas till extra sekunder (4 sek per nedslag) som adderas till den totala tiden för ritten.

Ekipagens tid omvandlas sedan till felpoäng där ryttaren med snabbast tid får noll fel, medan övriga ryttare får fel i en stigande skala.

Torsdag: Laghoppning, första rundan

160-hoppning, en runda, ingen omhoppning. Öppen för lag och individuella ryttare.

De ryttare som bara startar individuellt rider först enligt omvänd startordning från resultatlistan från tidshoppningen.

Lagen delas in i två grupper där lag placerade 11-15 efter första dagen startar i första startgruppen. Lag placerade 1-10 startar i omvänd startordning i andra startgruppen. De tre bästa ryttarna i varje lag räknas.

Fredag: Laghoppning, andra rundan

160-hoppning, en runda (ny bana jämfört med torsdag). Öppen för de 50 bästa ryttarna individuellt och de 10 bästa lagen.

De individuella ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda.

Lagen startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från tidshoppningen och laghoppningens första runda. De tre bästa ryttarna per lag räknas. Laget med lägst antal fel efter de tre klasserna blir Europamästare.

Om flera lag slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna. Tre ryttare per lag räknas i omhoppningen.

Söndag: Individuell final, runda A och B

160-hoppning över två olika rundor (A och B).

Den individuella finalens första runda (A) är öppen för de 25 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Den andra rundan (B) är öppen för de 12 bästa ekipagen individuellt. Ryttarna startar enligt omvänd startordning. Fel tas med från föregående dagars rundor.

Ekipaget med lägst antal fel efter alla rundor (inte inkluderat en eventuell omhoppning i fredagens lagfinal) tar hem titeln som Europamästare. Om flera ekipgae slutar på samma antal fel rids omhoppning om medaljerna.

Så ser du EM i hoppning i SVT

Onsdag 1 september

SVT1/SVT Play 10.50-14.15

Torsdag 2 september

SVT1/SVT Play 12.50-16.15

Fredag 3 september

SVT1/SVT Play 12.50-16.00

Söndag 5 september

SVT2/SVT Play 13.55-15.00

SVT2/SVT Play  16.05-17.00

Här ser du alla SVT Sports sändningar i Play >>>>

Svenska truppen till EM i hoppning

Angelica Augustsson Zanotelli, Pjungstadt, Tyskland – Kalinka van de Nachtegaele

Rolf-Göran Bengtsson, Breitenburg, Tyskland – Ermindo W

Peder Fredricson, Vitaby – Catch Me Not S

Douglas Lindelöw, Hörby – Casquo Blue

Evelina Tovek, Ätran – Winnetou de la Hamente Z (reserv)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.