ARKIVBILD. Efter virusutbrottet – stoppar flera tävlingar i Europa. Foto: Bildbyrån.

Efter virusutbrottet – stoppar alla tävlingar i 10 länder

Uppdaterad
Publicerad

Efter det stora virusutbrottet på hopptouren i Valencia stoppar nu Internationella ridsportförbundet (FEI) alla tävlingar i tio europeiska länder.

Beslutet gäller fram till 28 mars.

Det stora virusutbrottet har hittills lett till att fyra hästar dött. 150 hästar är fortfarande kvar i karantän på tävlingsplatsen, 17 hästar har bekräftats med viruset, enligt siffror från FEI. Ungefär 600 hästar har hunnit lämna tävlingsplatsen.

Nu har FEI beslutat att ställa in alla tävlingar i 10 europeiska länder fram till den 28 mars. Det gäller Frankrike, Spanien, Portugal, Belgien, Italien, Österrike, Polen, Nederländerna, Tyskland och Slovakien.

Vissa hopptourer som redan pågår kommer däremot att få fortgå i stängda bubblor så länge inga nya hästar ankommer och inga positiva fall av EHV-1 bekräftas.

Knapp månad till GHS

Beslutet hävs alltså bara dagar innan Gothenburg horse show startar 31 mars. Smitta från Valencia har även konstaterats i Sverige enligt uppgifter till tidningen Ridsport.

Det var förra helgen som man upptäckte ekvint herpesvirus (EHV-1), även kallad abortvirus, vid de internationella hopptävlingarna i Valencia – ett virus som spreds sig snabbt på tävlingsområdet.

KLIPP: ”Går inte att förklara det man fått se och uppleva”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.