Efter VM-succén blickar Jönsson mot OS: ”Väldigt lockande”

Uppdaterad
Publicerad

I fredags fixade Sverige den första blågula VM-medaljen i hoppning på 16 år. SVT Sport var på plats när delar av silverlaget landade på Kastrup. I fokus stod VM-debutanten Fredrik Jönsson – som nu blickar fram mot OS 2020.

– Ett OS känns väldigt lockande, säger Jönsson.

De forna fälttävlanskollegorna Fredrik Jönsson och Peder Fredricson har följts åt ända sen grundskolan – nu har de fixat ett VM-silver tillsammans.

När ni var klasskompisar för länge sedan, kunde du drömma om att ni skulle stå här med en silvermedalj då?

– Det var så länge sedan så jag kommer knappt ihåg vad jag drömde om då, vi gick i samma klass från trean till sjuan så det var några år sedan, säger Fredricson.

Fanns hästintresset redan då?

– Ja, mitt fanns faktiskt. När vi började trean red jag men inte ”Fredde”, så jag kan känna mig delaktig i att vi lockade in honom i hästintresset, säger Fredricson till SVT Sport.

Stämmer det Fredrik?

– Ja, det stämmer. Jag började ganska sent. Så det får vi tacka Peder för, absolut, säger Jönsson.

Kampen om VM-guldet avgjorde i en dramatisk omhoppning mot USA. Där var hemmanationen två sekunder snabbare och vann guldet.

– Vi åkte dit med höga målsättningar, vi ville verkligen ta guld. Så när vi kom ut var vi nog alla rätt förbannade och besvikna. Men så här några dagar efter får vi vara glada för silver och ladda om för guld nästa gång, säger Fredricson.

Och guld kan bli i Tokyo 2020 – silverplatsen innebär att Sverige är kvalat till OS.

– Spontant nu när man vet att man skulle kunna ge lite mer känns ett OS väldigt lockande, säger Jönsson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.