Fredrik Jönsson åtta i finalen: ”Jag måste vara nöjd”

Uppdaterad
Publicerad
Simone Blum har varit i ledningen mästerskapet igenom. Nu höll hon för trycket och plockade hem VM-guldet. Schweizarna Martin Fuchs och Steve Guerdat tog silver respektive brons.

Jönsson var nia inför avgörandet och med två rundor med vardera fem fel i varje slutade han åtta.

– En lagmedalj och en åttondeplats på VM, det resultatet är jag jättenöjd med. Jag hade helst undvikit att riva båda hindrena idag. Vid sista rivningen var det stressigt, man ville klara tiden, jag hade inget superläge när jag vände upp, säger han till SVT Sport.

– Med facit i hand skulle jag kanske tagit en säkrare väg. Det var inte den bästa vändningen jag gjort. Men jag måste vara nöjd.

Medaljerna delades ut

Schweizaren Steve Guerdat, som satte press på de tre kvarstående ekipagen när han satte en felfri runda på svenskfödda Bianca, tog hand om bronset.

Silvret gick till landsmannen Martin Fuchs.

– Det är fantastiskt. Vi var så nära i lagtävlingen och min häst är i så bra form. Den här medaljen är verkligen speciell för mig. Han har varit perfekt hela mästerskapet, jag gjorde ett ryttarmisstag men nu har vi glömt det och vi har en silvermedalj, säger 26-åringen till SVT Sport.

”Känner mig som en vinnare”

Guerdat, som tränar för Martin Fuchs pappa, visade starka känslor.

– Jag är trea men jag känner mig som en vinnare, för familjen Fuchs är en del av min. Mitt sto, jag har sagt till alla att hon är så bra och en av de bästa i världen och äntligen får hon den medalj hon förtjänar. Jag kan inte tacka henne nog, säger han till SVT Sport.

Tyskan Simone Blum satte ytterligare en klockren nollrunda och visade världen var skåpet ska stå. Inte ens det lilla tidsfelet kunde stoppa Blum från att ta hem VM-guldet.

– Jag kan inte tro det. Alice hoppade fantastiskt, och jag hade en väldigt bra känsla. För mig är hon den bästa hästen i världen, jag tror att hon verkligen ville vinna i dag, säger Blum till SVT Sport.

– Det var mycket press men jag gjorde mitt bästa. Jag vet inte om jag någonsin får den här chansen igen. Det är bara underbart.

Så slutade VM-finalen:

Visa

Guld – Simone Blum/Alice.

Silver – Martin Fuchs/Clooney.

Brons – Steve Guerdat/Bianca.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer