Gunilla Byström reagerar på nyheten om Andreas Helgstrand. Foto: SVT/Bildbyrån

Experten om dressyravslöjandet: ”Tragiskt och fruktansvärt”

Uppdaterad
Publicerad

Den danske dressyrstjärnan Andreas Helgstrand har stängts av från landslaget efter att han anklagats för systematisk misskötsel och tortyrliknande ridning. SVT Sports expert Gunilla Byström reagerar på bilderna som visats i danska TV2.

– Jag tycker att det är tragiskt och fruktansvärt, säger hon.

Det var i onsdags som dokumentären Operation X: Hästmiljardärens hemligheter visades på danska TV2 och i den har en reporter med dold kamera dokumenterat systematisk misskötsel och tortyrliknande ridning.

De utpekade är stjärnan Andreas Helgstrand och hans medarbetare.

– Vi erkänner att inspelningarna från TV2 visar dålig ridning och behandling av några av våra hästar, och det måste vi rätta till, har Helgstrand sagt till DR.

SVT Sports dressyrexpert Gunilla Byström reagerar kraftigt på avslöjandet.

– Jag tycker att det är tragiskt och fruktansvärt. Alla vi som håller på med djur har en skyldighet att behandla våra djur med värdighet och respekt. Och inte försätta dem i en situation som de inte har lärt sig eller är tränade för. Där har vi alla ett ansvar för att våra djur ska må bra, säger hon.

Hur har ridsportsvärlden reagerat på nyheten?

– Naturligtvis är alla som jag har sett reagera på sociala medier och som jag har pratat med förskräckta. Det är självklart att alla som håller på med djur reagerar så, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.