Peter Kallings är svenska ridsportförbundets förbundsveterinär. Foto: Bildbyrån

Förbundsveterinären om virusutbrottet: ”Finns inget botemedel”

Uppdaterad
Publicerad

Viruset ekvint herpesvirus (EHV-1) ställer till enorma problem i ridsporten just nu.

Peter Kallings, förbundsveterinär hos Svenska Ridsportförbundet, berättar att läget är allvarligt.

– Det har aldrig varit ett så här stort utbrott i modern tid, säger han till SVT Sport.

Efter ett utbrott av viruset på hopptouren i Valencia har alla tävlingar i flera europeiska länder stoppats.

Peter Kallings berättar att ingen häst som varit utomlands och kommit hem till Sverige har konstaterad smitta.

– Det är några som hade hunnit åka hem från Valencia till Sverige innan utbrottet var tillkännagivet och de är isolerade på hemmaplan. Men vad vi vet är inte några av dessa sjuka, däremot finns det andra sjuka hästar i Sverige, säger Kallings till SVT Sport.

– Denna sjukdom finns i landet och det förekommer fall varje år, men på senare år verkar viruset blivit mer aggressivt.

För de hästar som nu kommer hem från utlandet gäller en del riktlinjer.

– Om man kommer med en häst från utlandet ska man isolera dem hemma från andra hästar i minst två veckor och är det någon som varit i kontakt med en sjuk häst är det tre veckor. Har de varit sjuka själva är det fyra veckor om de är negativa på provsvar, säger Kallings.

Svårt att få hem hästarna

Det finns just nu ett par hundra svenska hästar utomlands och att transportera hem dem är inte helt problemfritt.

– Det blir successiv hemslussning. Det är ett par hundra svenska hästar ute i Europa och det är svårt om alla kommer hem på samma gång.

– Ska man stanna på vägen hem för hästarnas skull finns det en risk att det smittar där man stannar, och transportera hästar med feber vill man absolut inte göra. Ska man åka raka vägen hem blir det en lång resa för hästarna och det kan skapa stress och utlösa herpesvirussjukdomen.

Finns inget botemedel

Peter Kallings säger att viruset har olika symptombilder. Hästarna kan få feber och luftvägssymptom, neurologiska symptom och dräktiga ston kan få dödfödda föl.

– När det gäller den neurologiska varianten får hästarna förlamning och ramlar ihop. Blir de liggande så är det ofta ganska svårt att rädda dem, säger Kallings.

I nuläget finns ingen bra hjälp mot viruset.

– Det finns inget botemedel. Det är ett herpesvirus som är svårt, man kan prova med virusmedel för människa men det har ingen riktig effekt på hästarna. Man kan vaccinera men det brukar inte hjälpa mot den neurologiska formen, den svåra formen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.