ARKIVBILD. Trots virusutbrott i Valencia fortsätter Gothenburg Horse Show planera för att genomföra tävlingen om fyra veckor. Foto: Bildbyrån.

Planerar för GHS trots virusutbrottet: ”Ger en chans att få ordning och reda”

Uppdaterad
Publicerad

Trots det stora virusutbrott som skett vid hopptouren i Valencia fortsätter Gothenburg Horse Show att planera för att genomföra tävlingen om fyra veckor.

– Att man ställt in tävlingar nu ger en chans att få tillbaka lite ordning och reda innan det är dags för oss, säger tävlingsledaren Tomas Torgersen till SVT Sport.

Fyra hästar har dött och 17 har bekräftats smittade av ekvint herpesvirus (EHV-1), även kallad abortvirus, efter ett utbrott i Valencia.

På måndag kväll kom beskedet att Internationella ridsportförbundet (FEI) stoppar alla tävlingar fram till 28 mars. Bara två dagar innan veterinärbesiktningen till Gothenburg Horse Show.

– Vi har varit i kontakt med internationella förbundet och kommit överens med dem om att vi jobbar på mot vår tävling. Att man ställt in tävlingar nu ger en chans att få tillbaka lite ordning och reda innan det är dags för oss, säger Tomas Torgersen, tävlingsledare för Gothenburg Horse Show, till SVT Sport.

”Jättetråkigt att det händer”

– Det är jättetråkigt att det händer, och när det händer på en tävlingsplats där det finns jättemycket hästar så får det ju stor effekt.

Men det är inte första gången man behövt hantera det här viruset.

– Vi har tidigare erfarenheter. Det här viruset var ute och cirkulerade en del 2019 inför den världscupfinal vi hade då. Då hade vi ett antal extraåtgärder som vi satte in. Det var en hel del extrajobb den gången men det har ju det goda med sig att vi har den erfarenheten och kunskapen i vår organisation nu, berättar Torgersen.

Finns goda rutiner

Peter Kallings, svenska ridsportförbundets förbundsveterinär, säger att det är svårt att avgöra om tävlingen kommer att kunna bli av i nuläget.

– Det är svårt att säga för det händer så mycket hela tiden. Meddelandet om att man ställer in alla FEI-tävlingar kom sent i går kväll. Det är klart att man får avvakta utvecklingen och vara väldigt noggrann, säger Peter Kallings till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer