Första svensken i voltige-världscupen

Uppdaterad
Publicerad

Sandra Anderberg var gymnast och ryttare som liten. Under ett sportlov fick hon prova på voltige. Den perfekta blandningen. Sjutton år senare tillhör hon världseliten.

Hästen Dynamite galopperar i en cirkel i ridhuset i utkanten av Malmö. Sandra Anderberg springer i fatt den, hoppar upp och påbörjar sitt program.

I slutet av januari tävlar hon för andra gången i världscupen. I oktober fick hon klartecken för start.

– Jag hade ju inte räknat med att kvala in men så hade jag en vinst i Finland som gjorde att jag fick väldigt många poäng. Jag klättrade på rankingen och så kom det ett mejl. Jag trodde inte på det först. Jag ringde till och med min tränare för att kolla om det var sant, säger Sandra Anderberg.

Heltidsjobb och elitkarriär

Den första världscupstävlingen gick bra, en sjätteplats på en häst hon aldrig tidigare tävlat med. Det är helt enkelt för dyrt att ta med sig en egen. Hon tränar upp till nio gånger i veckan, samtidigt som hon jobbar heltid som civilingenjör.

Ett hundratal utövare av sporten finns i Sverige. Antingen tävlar man i lag eller individuellt. Framförande bedöms av ett antal domare. Svårighetsgrad, utförande men även samarbetet med hästen bedöms.

– Voltige är ju en hästsport och det är viktigt att komma ihåg att du gör det tillsammans med en häst och inte på en häst. Hästen och jag är lagkamrater och vi gör det tillsammans. Det är viktigt att man alltid har hästen i fokus, säger Sandra Anderberg.

Se delar av Sandra Anderbergs voltige-program i spelaren här ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.