Foto: TT/Bildbyrån

Göteborg Horse Show ställdes in – sedan släppte restriktionerna

Uppdaterad
Publicerad

Tävlingen skulle hållas 23-27 februari.

Men i måndags förra veckan valde Göteborg Horse Show att ställa in på grund av pandemin och restriktionerna.

– Vi hade väldigt otur med tajmingen. Vi fattade ett beslut så sent som möjligt, men det är klart att det är med blandade känslor man tar emot beskedet, säger tävlingsledare Tomas Torgersen till SVT Sport efter regeringens besked om slopade restriktioner från och med 9 februari.

Regeringens besked under torsdagen innebär bland annat att man häver publiktaken inom idrotten och det är fritt fram att arrangera cuper, tävlingar och större arrangemang inomhus.

Det var med anledning av bland annat publikrestriktionerna som bara tillät 500 åskådare per sektion som Göteborg Horse Show ställdes in.

Men med facit i hand hade det kanske inte behövs. I dag meddelade regeringen att de restriktionerna kommer att vara hävda den 9 februari, med god marginal till när Göteborg Horse Show skulle arrangeras.

– Det går inte att vänta mer än vi gjorde. Vi försökte ha is i magen så länge vi kunde. Startsträckan för ett evenemang med den här storleken... Det som syns inne på arenan är rätt mycket jobb, men det utanför med tillfällig infrastruktur för att ta emot 200 hästar, uppvärmningsbanor och allt blev för mycket, säger Torgersen

Ni hinner inte omvärdera nu?

– Nej, det går tyvärr inte, säger Torgersen.

Göteborg Horse Show är en av världens ledande inomhustävlingar i ridsport och lockar varje år 70 000 besökare. I år skulle det svenska laget som vann OS-guld i Tokyo förra året hyllas av publiken i Scandinavium för sina framgångar, något som nu inte blir av.

Klipp: Se känslosamma talen från Idrottsgalan (18 jan)

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Alvar Baryards tal till Mamma Malin Baryard-Johnsson var ett av de mest känslosamma ögonblicken under Idrottsgalan 2022. Foto: SVT

11 mars 2020: Regeringen förbjuder sammankomster med fler än 500 personer.

27 mars 2020: Regeringen skärper förbudet, som nu gäller sammankomster med fler än 50 personer. Beskedet innebär i praktiken att åskådare stoppas från all idrott på samtliga nivåer i Sverige.

22 oktober 2020: Regeringen beslutar att tillåta 300 åskådare, om de sitter ner, från och med den 1 november.

1 november 2021: Falkenberg tar in 267 personer på hemmamatchen mot Djurgården, vilket blir säsongens högsta publiksiffra i herrallsvenskan.

24 november 2020: Gränsen för offentliga tillställningar och allmänna sammankomster sänks från 300 till 8 personer.

1 juni 2021: 50 personer tillåts i publik inomhus och upp till 500 vid evenemang utomhus, med anvisade sittplatser.

1 juli 2021: 500 personer tillåts i publik inomhus och upp till 3 000 på utomhusevenemang.

29 september 2021: Publikbegränsningarna försvinner när regeringen slopar i stort sett alla coronarestriktioner.

1 december 2021: Vaccinbevis krävs vid inomhusevenemang med fler än 100 personer.

23 december 2021: Nya restriktioner träder i kraft, vilket begränsar publikkapaciteten. Endast sittande publik tillåts. Dessutom krävs avstånd mellan sällskapen och en maxstorlek på åtta personer per sällskap.

10 januari 2022: Regeringen meddelar att ett publiktak på 500 åskådare ska införas inomhus, men veckan därpå ändrar man till att 500 åskådare per sektion ska tillåtas.

(TT)

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.