• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Steve Guerdat. Foto: Bildbyrån

Favoriten Guerdat försvarade VC-titeln

Uppdaterad
Publicerad

Förhandsfavoriten Steve Guerdat höll hela vägen. Med två felfria rundor tog han hem sin andra raka titel i VC-finalen. ”Han är suverän. Det är bara att lyfta på hatten, han gör det igen”, säger SVT Sports expert Lotta Björe.

Trots den relativt orutinerade hästen Corbinian så lyckades Steve Guerdat hålla den ledning han hade med sig in i de två avslutande omgångarna. Med två nollor lyckades schweizaren försvara sin titel.

– Han är suverän. Det är bara att lyfta på hatten, han gör det igen. Att göra det på en häst som för honom är oerfaren är imponerande, säger SVT Sports expert Lotta Björe om vinnaren som själv var tagen efter segern.

– Det här är det största man kan känna i livet. Jag är framförallt tacksam mot de som är närmast mig, jag är inte alltid enkel att ha att göra med, säger Guerdat som i och med segern är den blott sjätte genom tiderna som försvarat en VC-titel.

Tvåa blev Harrie Smolders från Nederländerna och trea Daniel Deusser från Tyskland trea, båda på tre fel men där blev det tiden i den andra omgången fällde avgörandet.

”Lite medelmåtta”

För Henrik von Eckermann och nya hästen Giljandro van den Bosrands del slutade VC-finalen med en 15:e plats med 22 fel totalt.

– Han gick här med en häst som han knappt kände, jag tror han tycker det är skönt eftersom den hästen verkligen är en utomhushäst, säger Björe.

– Det har varit lite medelmåtta den här helgen, det var lite väntat men samtidigt hade det kunnat gå sämre och jag måste också berömma hästen. Den sista rundan var nästan den bästa under hela tävlingen, säger von Eckermann till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.