Kittel laddad inför dressyren: ”Bubblar många positiva känslor”

Uppdaterad
Publicerad

Till fredagens världscuptävling i dressyr kommer två rutinerade svenska ryttare: Patrik Kittel och Tinne Vilhelmson-Silfvén, som båda har möjlighet att slåss om fina placeringar.

Patrik Kittel kommer till Gothenburg Horse Show med många positiva minnen från tidigare tävlingar i Scandinavium. 

– Det bubblar många positiva känslor. En av mina första internationella tävlingar gjorde jag här för många, många år sedan. Oavsett hur det går är det alltid en enorm ära och trygghet att ha den svenska publiken på plats. Det är ett enormt tryck, säger 42-åringen till SVT Sport.

Förra året blev Patrik Kittel fyra i världscupfinalen tillsammans med hästen Deja. När han nu går in i dressyrtävlingen blir det på 12-åriga hästen Delaunay.

– Vi har gjort en bra säsong och det är bara att gasa på. Hans styrka är att han inte har några svagheter. Han är väldigt säker i programmen, inte mycket fel och har gjort många bra rundor här förut.

”Fantastisk häst att tävla på”

Tävlingens andra blågula finalryttare är Tinne Vilhelmson-Silfvén med sin trogna Don Auriello. Hästen fyller 17 år i maj och går under smeknamnet Anton.

– ”Anton” är rörande glad att vara på tävling, han är som en liten tiger och älskar att gå in bland publik. Det är en fantastiskt rolig häst att tävla på, säger Tinne Vilhelmson-Silfvén till SVT Sport.

Ekipaget har tävlat tillsammans i två OS, två VM och två EM – och inte minst i världscupfinalen i Göteborg 2016, där de blev tvåa.

– Det är som vanligt, att få tävla i Sverige är en unik upplevelse. Det är fantastiskt kul att få möta den svenska publiken. Det är ett extremt starkt startfält vilket är kul för sporten.

Favorit i finalen är tyska världsmästaren Isabell Werth, som också vunnit världscupen de två senaste åren. Men amerikanskan Laura Graves pekas också ut som en vinnarkandidat, efter att ifjol blivit tvåa i både VM och världscupen.

Sändningen drar igång kl 12.55 i SVT1.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.