Eliten tar plats i Falsterbo: ”Absolut högsta nivån”

Uppdaterad
Publicerad

Sju gånger tidigare har ett svenskt ekipage vunnit den prestigefyllda GP-klassen i Falsterbo.

I eftermiddagens 27:e upplaga finns 14 svenska ryttare med och jagar topplaceringar.

– Fantastiskt roligt att vi har den absolut högsta nivån här i Falsterbo, säger Malin Baryard-Johnsson till SVT Sport.

Totalt 50 ekipage kommer i eftermiddag till start i den 27:e upplagan av Falsterbo Grand Prix, den prestigefyllda klassen som if jol vanns av Steve Guerdat, Schweiz. 14 svenska ryttare finns med och jagar topplaceringar.  

Malin Baryard-Johnsson inledde sitt tävlande i går med en tredjeplats med Second chance. I dag startar hon med Indiana, 11-åriga stoet som haft en strålande säsong hittills.

”Enorma missförstånd”

– Otroligt inspirerande. Indiana har verkligen blommat ut, men hon är fortfarande ung och det är alltid lite spännande att se vad som ska hända, säger hon och utvecklar:

– Det mentala är både hennes styrka och svaghet. Hon har enormt självförtroende, men har mycket innanför pannan och kan inte alltid sortera sakerna i rätt fack. Ibland blir det enorma missförstånd inne på banan, säger Baryard-Johnsson.

Svensk seger 2016

Sju svenska ekipage har vunnit GP-klassen i Falsterbo. Senast 2016 vann Rolf-Göran Bengtsson och Clarimo. Bengtsson toppade även klassen 2010 då han vann med Casall.

Peder Fredricson och All In var tvåa förra året bakom Steve Guerdat. Världstvåan finns med i startfältet i dag också och tävlar med Christian K.

Världsfemman Henrik von Eckermann har varit väldigt nära pallen i Falsterbo flera gånger. 2015 var han tvåa bakom Janika Sprunger och förra året slutade han fyra.

”Mary Lou fick en paus”

Henrik rider i dag Mary Lou, som inte tävlat så mycket efter världscupfinalen i Paris i våras där ekipaget slutade trea.

– Hon fick en paus och lite tid att komma i gång igen, men det här blir ett eldprov. Jag vill rida henne genom hela helgen, både GP och förhoppningsvis nationshoppningen efter det, säger von Eckermann till SVT Sport.

Falsterbo Grand Prix sänds i SVT1 och SVT Play med start 15.00.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.