Foto: Bildbyrån

Therese Nilshagen bästa svenska i EM-küren

Uppdaterad
Publicerad

I dag avgjordes EM-küren, det fria programmet till musik.

Då knep Therese Nilshagen en åttonde plats på 81,325 procent – landsmanninan Juliette Ramel hamnade på placeringen strax bakom.

– Två stycken svenska ryttare topp tio här i två dagar och en hedersam fjädeplats (i lag), som vi kan göra bättre det är bra, säger förbundskapten Bo Jenå till SVT Sport.

Therese Nilhagen, på Dante Weltino, hamnade på åttondeplats med 76,869 procent under EM-finalen i Grand Prix Special i torsdags- och tog sig vidare till dagens kür. Ekipaget stod för en stark och stabil insats i dagens fria program till musik, men hade några små missar, bland annat i bytena i varje. Domarna gav Nilshagen 81,325 procent.

– Det var jätteroligt och jag tyckte att jag hade ganska bra kontroll tills att jag skulle sätta mina ettor på medellinjen. De brukar jag alltid sätta, jag tror jag kom lite snett och var otydlig med hjälpen. Det var någonting där i kommunikationen, men jag kunde göra om dom vilket var bra. I övrigt så tycker jag vi kom igenom kontrollerat så jag är nöjd, säger Therese Nilshagen till SVT Sport.

Resultatet gjorde att Therese Nilshagen efter insatsen placerade sig på tredjeplats. Men sedan briljerade flera andra ryttare. Regerande olympiska mästaren Jessica von Bredow-Werndl och hästen Dalera BB hade 91,021 procent och vann tävlingen – tyskan tredje guld denna vecka i Hagen.

EM-silvret knep danskan Cathrine Dufour och Bohemian på 88,436 och bronset gick till Charlotte Dujardin och Gio, Storbritannien, på 87,246.

Nilshagens placering blev till slut en åttonde plats.

– Vi har haft tre väldigt bra klasser och väldigt fint med laget och har sett väldigt fin sport, berättar Therese Nilshagen när hon summerar sin EM-vecka.

Ramel strax bakom

Juliette Ramel var bästa svenska i EM-dressyrens Grand Prix Special i torsdags. Hon och hästen Buriel hade svårt med piruetterna och stod för en kostsam miss, men den fina inledningen gav 76,9 procent en sjunde plats, och ett avancemang till dagens kür – där det till slut blev 80,175 procent. Och det innebar en nionde plats i dag.

– De är i superform, han blir bättre och bättre för varje tävling, sade Louise Nathhorst, landslagstränare, till SVT Sport inför tävlingen.

Ramel inledde starkt men hade sen några missar, bland annat så lyckades inte bytena i vartannat fullt ut, vilket innebar tappade procent.

Tredje tävlingen på kort tid och Ramel, som själv var nöjd med insatsen, hyllade sin 15-åriga häst som fortsätter ta kliv i utvecklingen.

– Han har känts jättebra, väldigt fräsch hela veckan. Han har lugnat ner sig lite i küren. Det finns verkligen mer att ge, säger Ramel till SVT Sport.

KLIPP: Nilshagen åtta i EM-küren (11 september 2021)

Alla sändningar från EM i dressyr och höjdpunkter från mästerskapet i SVT Play.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.