Lindelöw vill fixa finalplats på hemmaplan: ”Extra skönt att ha stöd i ryggen”

Uppdaterad
Publicerad

Douglas Lindelöw har mest på spel av de svenska hoppryttarna i söndagens världscuptävling, som är den sista före finalen. Han är på finalplats nu, men behöver fler poäng.

– Jag räknar definitiv Göteborg som min hemmaplan – det är alltid extra skönt att ha stöd i ryggen från hemmapubliken, säger Lindelöw till SVT Sport.

Henrik von Eckermann är tvåa i den västeuropeiska världscupligan och redan klar för finalen i Paris i april.

Peder Fredricson, med de bästa hästarna vilande, och nya stjärnskottet Stephanie Holmén ligger båda en bit ner i ligatabellen och behöver göra topplaceringar i Scandinavium på söndag för att gå till final.

Precis på gränsen

Men Douglas Lindelöw är precis på gränsen till att kvala in. 18 ryttare från ligan får vara med i Paris. Lindelöw är just nu nummer 18, på 35 poäng – historiskt sett brukar 40 räcka.

– En tiondeplats bör räcka, säger Lindelöw, som räknat lite inför söndagens hoppning, till TT.

Fredricson en jagande konkurrent

Några av ryttarna nära Lindelöw i tabellen är inte med i Göteborg. Å andra sidan måste han räkna med att andra jagande konkurrenter, typ Peder Fredricson, kan ta många poäng på söndag.

Det gäller att Lindelöw tänker på rätt sätt, och lagom mycket, runt allt detta. Om hans ridning påverkas, ska det vara med förnuft.

– Det ligger ju i bakhuvudet, konstaterar Lindelöw.

– Självklart vill jag helst vara felfri och gå till en omhoppning. Är det bara sju–åtta ryttare med dit, då kan jag chansa lite mera.

Lindelöw tog en fin åttondeplats i världscupfinalen i Las Vegas 2015, och vill gärna rida final igen. Hans kamrat på vägen är 13-årige valacken Zacramento.

– Jag har egentligen bara en häst för de absolut största klasserna, säger Douglas Lindelöw

Två bra år

Zacramento kom till stallet i skånska Hörby för två år sedan.

– Han har gått på hög nivå i två år och gjort det väldigt bra. Man vet var man har honom, och det är skönt. Det är en tävlingsinriktad individ, som är noggrann och gärna vill göra sitt bästa, säger Lindelöw.

Samtidigt har han själv utvecklats som ryttare under några år på toppnivå.

– Jag tycker att jag har gått framåt i markarbetet med hästarna, alltså träningen utan hoppning.

Tänker lugnare

Tänkandet under tävling finslipas också av rutin.

– Jag har landat lite på den högre nivån. Det blir inte samma nervositet. Man tänker lite annorlunda, och kan lägga fokus på smådetaljer, säger Douglas Lindelöw.

Något han förändrat är taktiken i omhoppningar.

– Jag försöker se hästen och mig själv i vår dagsform, och rida så snabbt jag kan utan att riskera för mycket. Framförallt när man samlar poäng är det bättre att rida lite på säkerhet, än att försöka rida fortare än man kan för dagen. Det har nog lite med åldern att göra. När man var ung var man hungrig och ville så gärna vinna, resonerar den 27-årige Flyingeryttaren.

Det låter som rätt taktik inför avgörandet på söndag, då platserna i världscupfinalen delas ut.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.