Svenska ekipaget bryter VM – skadade sig vid målgång

Uppdaterad
Publicerad

Anna Freskgård galopperade i mål efter terrängmomentet i VM. Då börjar Box Qutie plötsligt halta kraftigt. Enligt fälttävlandslandslagets veternär blir hästen borta en längre tid.

Det var när Sveriges andra lagryttare Anna Freskgård galopperade i mål som hennes Box Qutie plötsligt började halta kraftigt. Ryttarinnan stannade hästen och hoppade av.

– Det ser tyvärr inte riktigt bra ut, säger Lars Christensson, SVT:s expertkommentator.

– Vi såg att veterinärerna och svenska lagledningen kommer på plats för att ta hand om Box Qutie och ge henne bästa tänkbara omvårdnad, säger SVT:s kommentator Malin Larsson.

Ekipaget tog sig runt banan med 38 straffpoäng efter en utbrytning på ett vattenhinder.

”Gör såklart jätteont”

Lisa Lidbeck, fälttävlanslandslagets veterinär, säger att hästen inte verkar ha en fraktur men att det kan handla om en bristning på en sena.

– Det ser väldigt otäckt ut. Det är en stor tung häst, de är trötta, då ser det läskigt ut. Men det är ingen skada som man behöver avliva hästen för. Men det gör såklart jätteont när det händer och då blir de såklart väldigt halta, säger hon.

När Box Qutie ådragit sig skadan är inte klart men förmodligen skedde det precis vid målgången.

– De sa att hon snubblade till efter sista hindret. Jag såg henne galoppera väldigt fint upp för backen. Hon såg inte konstig ut, å andra sidan ser man inte riktigt när de galopperar, säger Lisa Lidbeck.

– Hon var helt normalt trött. Det är bara att det ser väldigt dramatiskt ut när man försöker kyla samtidigt som man tar ut broddar och lägger bandage.

Freskgård kommer inte att kunna starta mer under VM, och enligt Lisa Lidbeck väntar en lång konvalescens.

– Jag skulle säga ett halvår till att börja med, ett år. I värsta fall får hon ha ett föl så får man se sen, säger hon.

Mer dramatik

Som ofta när ryttarna tar sig an terrängen blev det händelserikt. En brasiliansk häst ville inte hoppa ett hinder och krockade med det stora trähindret.

En finsk ryttare trillade av sin häst på terrängbanan och hästen lämnade ryttaren på marken och sprang lös över delar av banan. Den tog till och med ett litet hopp över ett hinder, trots att ryttaren som sagt saknades.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer